Макрон закликав Ердогана поважати рішення Швеції та Фінляндії вступити в НАТО

Четвер, 26 травня 2022, 17:11

Президент Франції Еммануель Макрон у телефонній розмові з турецьким колегою Реджепом Тайіпом Ердоганом закликав "поважати суверенний вибір" Фінляндії та Швеції вступити до НАТО.

Про це йдеться у заяві Єлисейського палацу, пише "Європейська правда".

"Президент Республіки наголосив на важливості поваги суверенного вибору цих двох країн, що став результатом демократичного процесу та реагування на зміни у сфері їхньої безпеки. Він сподівається, що обговорення продовжаться, щоб знайти швидке рішення", - йдеться у заяві.

Як відомо, Туреччина блокує розгляд заявок Швеції та Фінляндії на вступ до НАТО.

Анкара вимагає "конкретні гарантії" від Швеції щодо організацій курдів та гюленістів, які Туреччина вважає терористичними, зокрема припинення їхньої політичної підтримки і фінансування. 

Туреччина заявляє, що Швеція надає підтримку зброєю курдам, у тому числі дрони і протитанкову зброю.

Також Туреччина вимагає скасування шведського ембарго та санкцій проти себе у відповідь на "легітимні дії Туреччини для захисту своїх міжнародних прав у Середземномор’ї та убезпечення сирійського кордону".

Неофіційно відомо, що президент Реджеп Таїп Ердоган таким чином сподівається отримати певні поступки від США у питаннях щодо продажу літаків та санкцій, накладених на Туреччину за купівлю російських С-400. 

Детальніше про це у статі - А Ердоган проти: навіщо Туреччині блокувати розширення НАТО

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.