В Іспанії попередньо підтримали закон, за яким секс без явної згоди вважатиметься зґвалтуванням

П'ятниця, 27 травня 2022, 17:27

Нижня палата іспанського парламенту - Конгрес депутатів - у четвер проголосувала за законопроєкт, який запроваджує поняття явної згоди на секс - без неї він вважатиметься зґвалтуванням.

Про це повідомляє El Pais, пише "Європейська правда".

Законопроєкт підтримав 201 депутат, проти виступили 140 законодавців, ще троє утримались. Тепер його ще має затвердити верхня палата - Сенат.

Документ передбачає запровадження поняття "явної згоди", згідно з якою зґвалтуванням вважатиметься секс, на який одна зі сторін прямо не сказала "так".

Таким чином, жертвам сексуального насилля не треба буде доводити, що вони чинили фізичний опір чи зазнали примусу до сексу.

Крім того, документ розширює поняття сексуального насильства, додаючи до нього домагання в громадських місцях, і передбачає програми реабілітації для сексуальних злочинців.

Поштовхом до розробки законопроєкту стало резонансне групове зґвалтування 18-річної дівчини п’ятьма чоловіками в іспанському місті Памплона. Обурення громадськості викликало те, що поліція у звіті про подію написала про "пасивний або нейтральний" вираз обличчя жертви.

У 2018 році суд визнав чоловіків винними в сексуальному насильстві й призначив по 9 років ув’язнення кожному, але звільнив їх від відповідальності за зґвалтування, оскільки постраждалу не примушували до сексу.

Пізніше Верховний суд Іспанії переглянув вирок, визнав чоловіків винними у зґвалтуванні й і збільшив терміни ув’язнення до 15 років.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.