Нідерланди збільшать витрати на оборону через війну в Україні

Понеділок, 30 травня 2022, 12:48

Нідерланди виділять на армію додаткові кошти, які підуть на розширення вогневої потужності та відновлення підрозділів підтримки.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє мовник NOS.

Раніше цього місяця було вирішено, що армія отримуватиме додатково 5 мільярдів євро на рік. Близько половини цих коштів, згідно з урядовим планом, буде витрачено на так звану крейсерську зброю, додаткові винищувачі F-35, розширення протиповітряної оборони Patriot і нову ракетну систему, здатну вражати наземні цілі.

За словами джерел, мова йде про шість додаткових F-35, крім 46, які вже замовили Нідерланди. Також буде придбано чотири додаткові дрони Reaper, що подвоїть їх поточну кількість.

Поки невідомо, чи буде безпілотний літак також озброєний. Нещодавно Палата представників висловила бажання оснастити безпілотники MQ-9 Reaper зброєю.

Інші 2,5 мільярда підуть на підтримку таких підрозділів, як матеріально-технічне забезпечення та медичні війська. Після багатьох років скорочення бюджету ці частини збройних сил повинні відновити свою силу, щоб одночасно виконувати декілька завдань.

У середу міністр оборони представить оборонний меморандум з детальною інформацією про плани.

У коаліційній угоді коаліційні партії вже домовилися, що на оборону підуть додаткові 3 мільярди євро. У Весняний меморандум, частково через війну в Україні, додали ще 2 мільярди. За допомогою цих додаткових грошей уряд хоче виконати стандарт НАТО витрачати 2 відсотки валового внутрішнього продукту на збройні сили.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.