Президент Хорватії виступає за вето на вступ Фінляндії і Швеції в НАТО

Середа, 4 травня 2022, 12:52

Президент Хорватії Зоран Міланович заявив, що заблокує прийом Швеції та Фінляндії на саміті НАТО в Мадриді, якщо матиме таку можливість.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Euractiv.

"Як глава держави, який представляє Хорватію на саміті НАТО, я накладу вето на вступ, якщо саміт відбудеться на такому рівні", - сказав Міланович журналістам у східному місті Вуковар.

Однак, якщо рішення про вступ країн будуть приймати в Північноатлантичній раді на рівні послів, Міланович сказав, що не впевнений, що зможе переконати посла Хорватії прийняти його позицію.

Як Путін всупереч волі посилює північний фланг НАТО

Водночас він додав, що "я буду переслідувати гріховні душі кожного члена парламенту, який проголосує "за", як диявол".

Очікується, що хорватський парламент, чия правляча консервативна партія "Хорватська демократична співдружність" має незначну більшість, підтримає заявку Швеції та Фінляндії. 

Єдиною перешкодою може стати вето президента на самому саміті.

Згідно з конституцією Хорватії, президент є верховним головнокомандувачем хорватської армії і має право голосу у зовнішній політиці. У той час як прем’єр-міністр Андрей Пленкович регулярно представляє Хорватію на самітах ЄС, президент Міланович теж може представляти Хорватію на таких заходах.

Фінляндія затвердить рішення про вступ в НАТО наступного тижня - ЗМІ

У Гельсінкі офіційно розпочалися дебати щодо НАТО, і багато фінських політиків натякали, що запит на вступ до Альянсу може бути поданий до червня.

Прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін нещодавно наголосила, що рішення про вступ до НАТО буде прийнято "незабаром", а міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто сказав, що Фінляндія може подати заявку на вступ до НАТО навіть без Швеції. 

Раніше прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович заявив, що припиняє всі контакти з президентом Зораном Мілановичем.

У січні Міланович заявив, що Україні не місце в НАТО і у разі ескалації з Росією Загреб максимально дистанціюється від подій.

На початку лютого він виступив зі звинуваченнями на адресу Великої Британії через її роль у підтримці України та закликав до угоди з Росією, оскільки без неї, за його словами, не може бути стабільності в Європі. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.