Україна і партнери здійснили демарш через початок головування Білорусі у органі ОБСЄ

Середа, 4 травня 2022, 15:26

Делегації України та країн-партнерів в ОБСЄ у середу здійснили демарш і залишили залу засідання через початок головування Білорусі у Форумі безпекового співробітництва (ФБС) ОБСЄ, одному з двох постійно діючих директивних органів організації.

Про це повідомив кореспондент "Укрінформу" в Австрії, пише "Європейська правда".

Чотиримісячне головування у ФБС ОБСЄ наприкінці квітня за ротацією перейшло до Білорусі. Перед цим Україна та багато інших країн-учасниць ОБСЄ сигналізували, що у нинішніх умовах, коли Білорусь є співагресором у війні Росії проти України, головування Мінська у директивному органі ОБСЄ видається неможливим.

Всупереч звіту ОБСЄ: чому Білорусь має відповідати за злочини проти України

Українська делегація сьогодні офіційно заявила, що не вважає за можливе прийняти той факт, що дискусії у Форумі безпекового співробітництва ОБСЄ проходитимуть під головуванням Білорусі і порядок денний цього органу визначатиметься "державою-учасницею, яка підтримує триваючу повномасштабну війну у регіоні ОБСЄ на боці агресора".

Україна вважає "неприйнятним і навіть шкідливим для букви та духу зобов’язань у військово-політичному вимірі те, що держава, яка активно причетна до грубого порушення принципів та зобов’язань ОБСЄ з боку Російської Федерації, буде головувати на Форумі безпекового співробітництва ОБСЄ".

"Ми шкодуємо, що Білорусь не відмовилася від своєї черги очолити ФБС. Сам факт її головування є образою принципів, на яких базується наша організація", - заявили в українській місії.

Представник України заявив, що такий стан справ унеможливлює продовження делегацією України звичної участі у засідання ФБС під головування білорусі, та залишив залу. Демарш підтримали й представники країн-партнерів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.