ЄС застеріг Британію від односторонніх змін до "ірландської" частини угоди про Brexit

Понеділок, 13 червня 2022, 12:53

Євросоюз закликав Британію утриматися від односторонніх змін до так званого Північноірландського протоколу - частини торгової угоди, що регулює торгівлю між Британією та ЄС після Brexit - перед внесенням відповідного проєкту.

Про це повідомляє "Європейська правда".

13 червня відбулася телефонна розмова між міністеркою закордонних справ Британії Ліз Трасс та віцепрезидентом Єврокомісії Марошем Шефчовичем, відповідальним у Єврокомісії за Brexit, а також Трасс з ірландським колегою Сімоном Ковені.

Шефчович розповів, що Трасс у розмові поінформувала його про законодавчу ініціативу, яка передбачає односторонні зміни до документа. Про такі наміри Лондона відомо вже давно.

"ЄС завжди приділяв велику увагу впливу Brexit на Північну Ірландію, пропонуючи життєздатні рішення. Односторонні дії шкодять взаємній довірі, і це шлях до невизначеності", - заявив він.

Ковені наголосив у розмові з Трасс, що новий проєкт буде порушенням міжнародної угоди і завдасть серйозної шкоди відносинам на островах та відносинам Британії з ЄС. Він заявив також, що британська сторона з лютого не вела з Євросоюзом змістовних перемовин з цього питання, пише The Irish Times

"Односторонній підхід Британії - не в кращих інтересах Північної Ірландії і не має згоди та підтримки більшості населення чи бізнесу у Північній Ірландії. Мало того що не вирішуючи проблеми, цей закон створить нові фактори невизначеності і завдасть шкоди відносинам", - заявили у комюніке ірландського МЗС.

Ліз Трасс зі свого боку заявила, що Британія хоче знайти рішення проблеми шляхом перемовин, але "ЄС має для цього проявити готовність змінювати сам протокол". 

"Ми залишаємося відкритими до перемовин з ЄС, але не можемо відкладати з вирішенням проблем, з якими зіткнулися мешканці Північної Ірландії", - зазначила вона.

Прем’єр Британії Борис Джонсон заявив, що з боку Брюсселя було б нерозумно і "надмірною реакцією" відреагувати торговельними обмеженнями на проєкт, який Британія готується внести. 

Функціонування кордону на острові Ірландія від початку було одним з найчутливіших питань у перемовинах про Brexit. Рішення змістити митний контроль у порти, аби залишити "прозорим" кордон між Ірландією-членом ЄС і Північною Ірландією - частиною Британії, спричинило логістичні проблеми і залишило невдоволеними юніоністів, які вбачають у цьому посягання на належність регіону до складу Сполученого Королівства. 

З іншого боку, "прозорий кордон" на острові є частиною угоди 1998 року, яка поклала край тривалому конфлікту у регіоні, і це принципово важливо для ірландських націоналістів. 

Ситуація знову загострилася із завершенням виборів у Північній Ірландії - Демократична юніоністська партія відмовилася формувати уряд з переможцями Шинн Фейн, якщо вони не погодяться вимагати суттєвих змін до угоди про Brexit. 

Детальніше про це - у розмові з експертом Олександром Краєвим Від мовних протестів до нового кордону... Як Північна Ірландія створює проблеми для Джонсона.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.