Франція та Іспанія готуються до кількох днів 40-градусної спеки

Вівторок, 14 червня 2022, 12:19

У Франції та Іспанії протягом тижня очікують надзвичайно спекотну погоду, місцями до 40 градусів за Цельсієм.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляють французький BFMTV та іспанська El Pais.

На території континентальної Франції спека очікується з середи. Стовпчик термометра у південній частині країни коливатиметься між 30°C і 40°C, найвищі температури очікуються на південному заході. За словами експертів, це найбільш рання у сезоні "хвиля спеки" за час спостережень. У Франції і раніше бували аномально спекотні дні у червні, але ближче до кінця місяця.

Звикаємо до нового клімату: як спека та повені змінюють звичну нам Європу

Іспанію хвиля гарячого повітря почне накривати вже з 14 червня. У 17 районах, де проживають понад 26 млн людей, оголосили попередження у зв’язку з ризиками, які спричиняє спекотна погода.  

Вже у понеділок у Кордобі та сусідніх містах на півдні країни стовпчик термометра наблизився до 43°С. У центрі та на півночі пік спеки очікується у середу, тоді як на півдні, де спека триває другий-третій день, з середи температура має трохи знизитися. 

За словами речника державного метеорологічного агентства Рубена дель Кампо, це не лише найраніша із відомих хвиль спеки, але й найбільш потужна для цієї пори року за щонайменш останні 20 років. 

Французькі метеорологічні експерти зазначають, що останніми роками літня спека стає все більш ранньою і ця тенденція навряд чи зміниться. З 1947 року в країні реєстрували щонайменш 43 "хвилі спеки", але в останні 30 років таких епізодів було утричі більше, ніж за 42 попередні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: