У Придністров'ї звинуватили в "екстремізмі" чоловіка – схоже, через публічну підтримку України

Вівторок, 14 червня 2022, 19:48

Так зване "міністерство державної безпеки" Придністров’я відкрило справу про екстремізм проти 58-річного жителя Тирасполя Віктора Плешканова, який заявив, що повісить прапор України у себе на балконі.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться в матеріалі NewsMaker.

Інцидент стався ще 23 березня. Тоді Плешканов у магазині тканин вголос заявив, що повісить у себе на балконі український прапор, а МДБ Придністров'я "може обі***тися". На чоловіка склали протокол за статтею про дрібне хуліганство, а через два місяці – ув’язнили на п’ять діб.

Як зазначає адвокат Плешканова Степан Поповський, справами про хуліганство має займатися міліція, а не МДБ. Крім того, ніхто з присутніх у магазині тканин не повідомляв правоохоронні органи про заяву Плешканова – тому юрист припускає, що за чоловіком може вестись стеження.

Уже коли Плешканов перебував у слідчому ізоляторі, до нього додому прийшли з обшуком у межах кримінальної справи "про публічні заклики до екстремізму". За це "кримінальний кодекс Придністров'я" передбачає від трьох до п'яти років ув'язнення.

Що саме інкримінують Плешканову – невідомо. Але, як пояснює Поповський, його підзахисний активно висловлює підтримку Україні в соціальних мережах і вже раніше вивішував український прапор, за що отримував штраф.

"Йде приховане вираховування і усунення. Можливо, ще є постраждалі, про яких ми не знали. "Влада" обрала новий метод роботи – не афішувати, прибирати людей. За відсутності правосуддя і контролю цій системі довіряти не можна", – вважає юрист.

Раніше в невизнаному Придністров’ї заявили, що дрон, який нібито скинув гранати на території об'єкта російського контингенту, швидше за все, прилетів з території України. 

Нагадаємо, з кінця квітня у Придністров’ї діяв найвищий рівень терористичної загрози через серію терактів без жертв, в яких у регіоні звинувачували Україну або Молдову. Врешті в кінці травня рівень понизили до "жовтого". 

Про загострення ситуації у Придністров'ї дивіться відеопояснення "Європейської правди" або читайте у текстовій версії: Придністровська спецоперація. Що стоїть за терактами у Молдові та як має діяти Україна

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: