Чому надання Україні статусу кандидата на вступ є стратегічним інтересом Євросоюзу

Аналітика коротко
Середа, 15 червня 2022, 11:00

Після Євромайдану Україна, попри постійні дестабілізаційні заходи з боку Росії, анексію Криму та війну на Донбасі, провела реформи, які не мають собі рівних

Дороговказом цього позитивного розвитку, орієнтиром для громадянського суспільства, активність якого стала головним рушієм цих змін, був і залишається Євросоюз.

Війна Росії проти України – це також війна проти європейської інтеграції країни. 

Відмова Україні у наданні статусу кандидата в члени ЄС означає забезпечення Путіну ще однієї етапної перемоги, пише депутат Бундестагу (Союз90/Зелені), голова німецько-української парламентської групи Робін Вагенер у колонці Європейське майбутнє для України: чому ЄС має піти назустріч Києву.

З 2019 року членство в ЄС є державним курсом, закріпленим у Конституції країни. Мета вступу до ЄС ініціювала реформи сільського господарства, судової, фінансової та приватизаційної систем, а також зміни до Конституції в частині децентралізації, яка значно посилила демократичне самоврядування регіонів.

Автор колонки зазначає, що, як і в багатьох країнах ЄС, величезною проблемою для України залишається корупція.

Проте нові антикорупційні інституції: Вищий антикорупційний суд та Національне антикорупційне бюро – дають підстави сподіватися, що теперішня інерція буде подолана, принаймні, у довгостроковій перспективі.

Визнаючи те, що війна Росії проти України – це також війна проти європейських цінностей, ЄС ухвалив безпрецедентні санкції та став на бік України. 

Одним із виразів нашої, пише Робін Вагенер, солідарності стали й угоди про довготривале постачання зброї. Таким чином, ЄС вже сьогодні виконує частину своїх зобов'язань відповідно до обговорюваного зараз принципу колективної оборони.

І все ж таки лише підтвердження права України на самооборону недостатньо. Необхідно дещо інше, а саме перспектива вільної, демократичної України. На цьому континенті зможе забезпечити таку перспективу тільки Європейський Союз, впевнений депутат німецького парламенту.

Ця перспектива почнеться зі статусу кандидата. Тому відмова Україні у наданні статусу кандидата в члени ЄС означає забезпечення Путіну ще однієї етапної перемоги.

Багато передумов для вступу України до ЄС сьогодні ще не виконані, а руйнування внаслідок війни підвищують наявні бар'єри для вступу. Проте надання статусу кандидата виконувало б кілька політичних функцій.

По-перше, цей крок чітко продемонструє Кремлю беззаперечний шлях України на Захід.

Також він здатний допомогти Києву покрити величезні збитки від руйнувань та витрати на відбудову. 

Зрештою, статус забезпечує вкрай необхідні інвестиційні гарантії. Ніхто не буде інвестувати чи займатися відбудовою у країні, майбутнє якої залишається невизначеним.

Якщо визнати, що війна також спрямована проти інтеграції ЄС, то стає зрозумілим, що статус кандидата для України відповідає стратегічним інтересам ЄС.

Докладніше - у колонці Робіна Вагенера Європейське майбутнє для України: чому ЄС має піти назустріч Києву.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: