Генпрокурор Білорусі поширив фейк, що дід президента Польщі воював на боці нацистів

Середа, 15 червня 2022, 18:59

Генеральний прокурор Білорусі Андрєй Швєд заявив, що його відомство "вивчає діяльність" діда польського президента Анджея Дуди, який нібито воював на боці нацистів у роки Другої світової війни.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на білоруський телеканал ОНТ.

"Зараз ми активно документуємо діяльність діда польського президента Дуди, який входив до складу українського карального батальйону, відзначився особливою жорстокістю насамперед на території Мінської та Вітебської областей", – заявив Швед.

Генпрокурор Білорусі не уточнив, про якого саме діда президента Польщі йдеться, але, схоже, це Михайло Дуда – український націоналіст і командир Української повстанської армії, який воював із поляками та брав участь у подіях на Волині в 1943 році.

Раніше про те, що дід Анджея Дуди воював разом із нацистами у Другій світовій, стверджували і російські пропагандисти, приміром, режисер Нікіта Міхалков.

Водночас ще у 2015 році сам Анджей Дуда спростував твердження, що його дід був прибічником нацистів. А насправді дідів польського президента звали Никодим Мілевський (за материнською лінією), який воював у Другій світовій війні на боці Війська польського, та Алоїзій Дуда (за батьковою лінією), який займався вичинкою хутра і помер у 1992 році.

Крім того, згаданий Михайло Дуда не мав дітей і помер у 1950 році – за 22 роки до народження Анджея Дуди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: