Загороднюк: навіть захист НАТО не є безпековою гарантією

Четвер, 16 червня 2022, 11:52

Україна може шукати альтернативні безпекові домовленості і при цьому продовжувати євроатлантичний рух до вступу в НАТО.

Про це в інтерв'ю "Європейській правді" заявив голова правління Центру оборонних стратегій та ексміністр оборони України Андрій Загороднюк.

"Договір НАТО передбачає зобов’язання, що союзники братимуть участь у вирішенні конфлікту своїми спроможностями, але гарантій, що саме вони робитимуть, немає", - пояснив Загороднюк.

Він нагадав, що раніше це було проблемою для країн Балтії, які питали: "Якщо нас за один день окупує Росія, як швидко ми будемо звільнені силами НАТО?". І ніхто не міг їм відповісти.

"Зараз цей ризик для них вже нереальний, бо Росія не може дозволити собі воювати з НАТО. Вони в Україні, навіть спрямувавши всі сили в окрему точку, не можуть там нормально просунутися – куди їм ще з НАТО воювати. Але на майбутнє ця проблема лишається. Тому поза межами Альянсу тим більше неможливі повноцінні гарантії", - сказав він.

Загороднюк вважає, що теоретично можна домовитися про щось подібне до домовленостей НАТО. Або це можуть бути якісь обмежені гарантії, з чітко визначеним обсягом, наприклад, 20 чи 10 літаків, щоби держава-гарант розуміла максимальний ризик.

"Нічого не заважає членам Альянсу одночасно створювати також інші союзи. Хто сказав, що у НАТО монополія на безпеку? До слова, монополія – це погано. Монопольне становище розслабляє, знижує рівень послуг. З НАТО сталося те саме, бо вони вважали себе абсолютним монополістом. Але зараз це зміниться; у тому числі спільна оборонна політика починає проявляти себе. Так само ніщо не заважає Україні одночасно йти до НАТО та шукати альтернативні безпекові домовленості", - сказав він.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський підтвердив, що візьме участь у саміті НАТО наприкінці червня.

15 червня на міністерській зустрічі НАТО у Брюсселі у середу обговорили потреби України у зброї для війни проти РФ, на зустрічі був присутній глава Міноборони Олексій Резніков.

Дивіться також відео "Європейської правди" - Хто і як вступав у НАТО до України: були країни після війни, частково окуповані і ті, хто чув "ні!"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: