Британія схвалила екстрадицію у США засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа

П'ятниця, 17 червня 2022, 14:38

Глава МВС Британії Пріті Пател схвалила екстрадицію співзасновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа до США.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє The Guardian.

Справу передали міністру внутрішніх справ минулого місяця після того, як суд постановив, що немає жодних юридичних питань щодо запевнень влади США щодо того, як, ймовірно, будуть поводитися з Ассанжем.

Хоча Пател дала зелене світло екстрадиції, WikiLeaks негайно оприлюднив заяву, в якій стверджує, що буде оскаржувати це рішення.

"Сьогодні не кінець битви. Це лише початок нової юридичної битви. Наступна апеляція буде розглядатися у Верховному суді" - йдеться у заяві.

"Джуліан не зробив нічого поганого. Він не вчинив жодного злочину і не є злочинцем. Він журналіст і видавець, і його карають за його роботу", – заявляють у WikiLeaks.

Апеляція, ймовірно, буде будуватися на таких підставах, як право на свободу вираження поглядів і чи є запит про екстрадицію політично мотивованим. Пател розглядала, чи відповідає запит США про екстрадицію іншим юридичним критеріям, включаючи обіцянку не страчувати його.

Справа Ассанжа пов'язана з публікацією WikiLeaks сотень тисяч документів про війни в Афганістані та Іраку, а також дипломатичних телеграм в 2010 і 2011 роках.

Прокуратура США висунула Ассанжу 18 звинувачень у шпигунстві і неправомірному використанні комп'ютерів у зв'язку з публікацією WikiLeaks секретних військових документів США. Максимальний термін тюремного ув'язнення - 175 років. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.