Кулеба: Захід має допомогти Україні перемогти, а не лише не програти

П'ятниця, 17 червня 2022, 15:57

Україні потрібна зброя, яка доведе, що Захід справді прагне допомогти Україні перемогти - а не лише не програти.

Про це написав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в авторській статті для Foreign Affairs (США) "Якою буде перемога України: бачення Києва", яку публікує МЗС, передає "Європейська правда".

На думку міністра, найефективніший спосіб покласти край путінському експансіонізму - зупинити його просування на сході України, допоки він не пішов далі, та викинути його окупантів з півдня України, який він планує анексувати.

"Для досягнення цієї мети потрібно допомогти Україні завдати Путіну поразки на полі бою. Президент США Джозеф Байден ухвалив низку історичних рішень, які можуть допомогти нам досягти цього результату, включно з новим ленд-лізом, який спрощує передачу американської зброї для України", - зазначив він, згадавши про рішення передати чотири РСЗВ.

За словами Кулеби, це рішення було важливим першим кроком, водночас Україна шкодує, що цю зброю не надали раніше і її кількість досі є недостатньою.

"Час перетворити політичні рішення у реальні дії, які змінять хід подій. Російська артилерія переважає нашу у п’ятнадцять разів на деяких ділянках фронту, тому кілька американських систем аж ніяк не достатні для того, щоб схилити шальки терезів на нашу користь та зберегти життя. Наші найбільш нагальні потреби включають сотні ракетних систем залпового вогню та різноманітну артилерію 155-мм калібру. Ця зброя дозволила би нам подавити російську артилерійську канонаду. Але знищення російської артилерії - не єдина наша потреба. Нам також потрібні протикорабельні ракети, танки, броньовані машини, протиповітряна оборона та бойова авіація для того, щоб проводити ефективні контратаки", - перерахував Кулеба.

"Іншими словами, нам потрібна зброя, яка доведе, що Захід справді прагне допомогти Україні перемогти - а не лише не програти", - наголосив він.

Міністр зазначив також, що пропозиції Україні пожертвувати людьми, територіями чи суверенітетом заради формального миру є нереалістичними.

"Здебільшого такі заклики до компромісів є побічним ефектом наростаючої втоми. Попри те, що зростання цін на продовольство та енергоносії є серйозною проблемою, капітуляція України ніяк не допоможе їх вирішити. Росія - це реваншистська країна, яка прагне перекроїти весь світ силою. Перемігши Україну, Путін знахабніє ще більше, сіятиме ще більше хаосу та лиха у світі, що розвивається", - написав Кулеба.

"Тому Заходу не потрібно висувати мирні плани із неприйнятними умовами та натомість допомогти Україні перемогти. Це означає не лише надання Україні важкого озброєння, якого вона потребує для опору загарбникам; це також означає збереження та посилення санкційного тиску на Росію", - заявив він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.