Прем’єр Грузії вважає, що Україні й Молдові дають кандидатський статус через війну

Понеділок, 20 червня 2022, 12:13

Прем’єр Грузії Іраклій Гарібашвілі заявив, що ЄС пропонує кандидатський статус для України і Молдови як підтримку у складній ситуації, в якій вони опинилися, та що він "не заздрить" їм.

Як пише "Європейська правда", його слова наводить "Новости-Грузия". 

Гарібашвілі нагадав, що Україна відбивається від російської агресії і втратила близько 20% території, а Молдова у зв’язку з війною відчуває економічні труднощі та постала перед більшими безпековими загрозами.

"Європейські колеги казали мені, і я казав відкрито, що Україні цей статус дають тому, що вона у стані війни. Ви бачили кілька днів тому, що національні лідери підтверджують цей факт, що рішення прийняли тому, що Україна у стані війни, і в особистих розмовах зі мною говорили, що Молдова також у складному становищі. Тож я дійсно не заздрю ані Україні, ані Молдові", - заявив Іраклій Гарібашвілі. 

Прем’єр водночас привітав Україну та Молдову і побажав їм "миру і об’єднання країни".

Нагадаємо,  17 червня Єврокомісія оприлюднила висновки за заявками на вступ до ЄС УкраїниМолдови та Грузії, рекомендувавши надати першим двом статус кандидата. Щодо Грузії вирішили, що стан демократії в країні не відповідає Копенгагенським критеріям і держава має втілити зміни для здобуття цього статусу.

Водночас для України прописали сім вимог, які вона має виконати, щоб не втратити новий статус і просуватися до наступного етапу процедури.

Зазначимо, остаточне рішення буде прийняте на саміті ЄС 23-24 червня. 

Детальніше про це - у відеопоясненні ЄвроПравди, а також у статті Кандидат авансом: 7 вимог, які має виконати Україна, щоб ЄС не скасував її новий статус.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.