Прем’єрка Данії назвала статус кандидата в ЄС для України чітким сигналом Путіну

Четвер, 23 червня 2022, 18:13

Прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен заявила, що надання Україні статусу країни-кандидата на вступ до ЄС є чітким сигналом президенту РФ Владіміру Путіну.

Про це вона заявила перед самітом ЄС у Брюсселі, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на видання Politiken.

"У нинішній ситуації ми даємо дуже чіткий сигнал Путіну про те, що Росія не має впливу на те, в якому напрямку має рухатися Європа", – сказала вона.

Але навіть якщо зараз очікується, що Україна стане країною-кандидатом, за словами прем’єр-міністра, критерії членства в ЄС не будуть порушені.

"Настільки ж важливо, що сьогодні ми тісніше пов’язуємо Україну та Молдову, так само важливо, щоб вони відповідали всім критеріям, перш ніж увійти до дверей ЄС" - зазначила Фредеріксен.

"Отримати статус – це одне. Щось інше – це отримання членства, і варто очікувати, що це займе багато часу", – додала вона.

"Безсумнівно, що це, звісно, сигнал. Сигнал Росії. Це сигнал всьому українському народу, і не в останню чергу тим, хто зараз на фронті і воює. Зеленський дуже чітко сказав про це. Це сигнал, який вони повинні почути на полі бою." – зазначила Фредеріксен.

Нагадаємо, 17 червня Європейська комісія оприлюднила свій висновок, у якому рекомендувала визнати європейську перспективу Україні та надати нашій державі статус кандидата на вступ до спільноти.

У проєкті підготовлених висновків засідання йдеться, що "Європейська рада ухвалила рішення про надання статусу країни-кандидата Україні та Республіці Молдова".

У ЄС зазначають, що офіційні переговори з кандидатами розпочнуться після виконання ними умов, зазначених у висновках Єврокомісії щодо заявок на членство. 

Дивіться більше: Що дасть статус кандидата у члени ЄС? Чи допоможе це у війні? Відповідаємо на головні питання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.