ПАРЄ визначила найпереконливіший сценарій збиття MH17 над Донбасом

П'ятниця, 24 червня 2022, 07:41

ПАРЄ вважає "найпереконливішим сценарієм" те, що рейс MH17 над Донбасом був збитий над Україною у 2014 році ракетою "Бук", наданою військовим частинам, які контролювала Росія.

Про це йдеться у затвердженій 23 червня резолюції Асамблеї, пише "Європейська правда".

Асамблея одностайно затвердила резолюцію, засновану на доповіді Тітуса Корлецяна. Під час голосування в сесійній залі був присутній король Нідерландів Віллем-Александр. Жертвами атаки на літак стали 198 громадян Нідерландів.

Ще одна справа проти РФ: як просувається розслідування по збитому MH17

ПАРЄ заявила, що вражена дезінформацією, яку поширює російська влада про збиття літака Malaysia Airlines.

"Замість того, щоб надати компетентним слідчим органам достовірну інформацію, російська влада поширювала дезінформацію, у тому числі послідовні суперечливі версії подій, покликані створити плутанину.

Як показують розвідувальні дані з відкритих джерел, опубліковані у численних звітах, російська влада дійшла до того, що надала сфальсифіковані дані радарів, супутників та інші дані, щоб приховати правду", - йдеться у повідомленні.

Асамблея повністю відкинула версії, згідно з якими рейс MH17 був збитий українським винищувачем Су-25 чи МіГ-29, або що у катастрофі винен український "Бук", випущений з підконтрольної уряду території.

Асамблея закликала Росію сумлінно співпрацювати з поточними розслідуваннями, у тому числі надати належні супутникові та радіолокаційні дані про збиття літака, а також офіційно вибачитися перед родичами жертв MH17 за біль та страждання, завдані раніше дезінформацією.

ПАРЄ також закликала Європейський суд з прав людини розглянути питання про надання пріоритету заявам найближчих родичів жертв авіакатастроф "враховуючи (їх) сильні страждання, що тривають".

10 червня у Нідерландах завершилося останнє судове засідання щодо загибелі рейсу "Малайзійських авіаліній", збитого у небі над Донбасом у липні 2014 року.

Розгляд справи в Окружному суді Гааги триває з березня 2020 року.

Паралельно з цими слуханнями, Австралія разом із Нідерландами розпочали справу в Міжнародній організації цивільної авіації (ICAO).

Детальніше про це - у статті Покарання не уникнути: що дає новий процес проти РФ щодо катастрофи MH17

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: