Столтенберг сподівається на прогрес щодо вето Туреччини у Мадриді, але "нічого не обіцяє"

Вівторок, 28 червня 2022, 17:06

Генсек НАТО Єнс Столтенберг сподівається на прогрес у знятті вето Туреччини щодо вступу Фінляндії і Швеції до Альянсу на саміті у Мадриді.

Про це він заявив на публічному форумі НАТО, що відбувається на полях саміту, повідомляє з Мадрида кореспондент "Європейської правди".

Столтенберг зазначив, що цього вечора зустрінеться з лідерами Туреччини, Фінляндії та Швеції та сподівається на прогрес, але, за його словами, "нічого не обіцяє".

Він підкреслив, що рішення Фінляндії і Швеції подати заявки на членство - історичне. "Це зміцнить безпеку Фінляндії і Швеції, зміцнить безпеку НАТО і буде важливим для Альянсу", - зазначив Єнс Столтенберг.

Але, за його словами, занепокоєння Туреччини щодо її безпеки є цілком легітимним. Варто зазначити, що у своєму виступі Столтенберг використовував нову міжнародну назву Туреччини - Türkiye.

"Жоден союзник по НАТО не постраждав більше від терористичних атак, ніж Туреччина. Занепокоєння Туреччини щодо РПК слід сприймати серйозно. У майбутньому ми повинні уважніше ставитися до проблем безпеки всіх союзників", - сказав генсек НАТО.

Більшість жителів Фінляндії проти поступок Туреччині для членства в НАТО – опитування

"Ми маємо запевнити, що коли нові країни прагнуть приєднатися - ми маємо брати до уваги занепокоєння всіх членів. У Туреччини є серйозне занепокоєння щодо питань тероризму…Ми повинні сісти і обговорити з Туреччиною те, як ми можемо спільно боротись з тероризмом. Це (занепокоєння. - Ред.) абсолютно легітимне і важливе у нашому процесі приєднання", - сказав він.

Столтенберг підкреслив, що "нічого не обіцяє", але висловив сподівання на прогрес під час спілкування з лідерами трьох країн пізніше у вівторок.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що на саміті хоче продемонструвати "документи, інформацію і зображення", які начебто доводять підтримку Швецією та Фінляндією терористичних організацій.

Швеція і Фінляндія подали заявку на вступ до НАТО у травні. Усі 30 країн-членів повинні дати згоду на вступ, але Туреччина загрожує накласти вето.

Детальніше про саміт Альянсу дивіться у відеопоясненні: Що дадуть Україні? Чи готовий Альянс до війни з РФ? 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: