Абсолютна більшість жителів Центрально-Східної Європи - проти відправки військ НАТО в Україну

інфографіка
П'ятниця, 3 червня 2022, 13:58

Жителі країн Центральної та Східної Європи не підтримують участь військ НАТО в бойових діях проти Росії в Україні - проти виступають в середньому 63% опитаних, найбільший спротив висловлюють угорці.

Про це свідчить опитування аналітичного центру GLOBSEC з Братислави, повідомляє "Європейська правда".

Інститут GLOBSEC регулярно проводить опитування громадської думки у дев'яти країнах Центральної та Східної Європи. 

Цього року питання були зосереджені на Україні. Дослідження проводилося наприкінці березня та у квітні, більш ніж через місяць після вторгнення Росії. 

Опозиція до розміщення сил НАТО в Україні особливо виражена в Угорщині (86%), Болгарії (75%), Словаччині (71%), Румунії (64%), Чехії (68%) та Латвії (63%).

 

Різка опозиція Угорщини, найвища серед усіх країн, збігається з посланням передвиборчої кампанії Віктора Орбана. Прем'єр-міністр Угорщини гаряче відкинув ідею про те, що Угорщина має направити навіть військову допомогу Україні, натомість заявивши, що цей вид допомоги буде прирівняний до участі у війні.

У трьох країнах відсоток тих, хто виступає проти відправки військ НАТО до України, трохи нижчий: у Польщі та в Естонії - по 49%, у Литві - 42%.

Як повідомлялося, майже половина респондентів в Угорщині, Болгарії та Словаччині, як і раніше, не покладають основну відповідальність на Росію як на сторону, відповідальну за війну в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.