У Латвії нарахували до 300 радянських пам’ятників, які потенційно підлягають знесенню

Четвер, 30 червня 2022, 12:54

Латвійські експерти нарахували близько 300 об'єктів, що прославляють радянський режим і потенційно підлягають демонтажу, найбільше таких у Ризі.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал LSM.lv.

Ухвалений Сеймом закон передбачає, що об'єкти, які прославляють тоталітарні режими, мають бути демонтовані до 15 листопада, їх список на підставі рекомендацій експертів до 30 липня складе уряд.

Директор Музею окупації Солвіта Віба зазначила, що експерти оцінили понад 300 об'єктів, але урядовий список не буде таким значним, оскільки серед пам'яток, що оцінюються експертами, деяких вже і зовсім немає, або вони не відповідають встановленим законом критеріям, наприклад, є місцями поховань.

Директор музею пояснила, що до списку здебільшого входять меморіальні камені та таблички, з якими передбачуваний обсяг робіт з демонтажу не такий великий, але є й скульптури, композиції, меморіали, де роботи більше.

Солвіта Віба додала, що після затвердження списку Музей окупації оцінить, які об'єкти слід зберегти.

Два тижні тому Сейм Латвії в остаточному читанні ухвалив, що об'єкти, які прославляють радянський чи нацистський режими, необхідно знести до 15 листопада.

Закон включає три групи об'єктів: пам'ятник у ризькому Парку Перемоги, об'єкти у створеному урядом списку та рішення самоврядувань про демонтаж меморіалів на їхній території.

Закон не поширюється на пам'ятники та інші місця, які перебувають у місцях поховання полеглих солдатів, а також у місцях пам'яті жертв радянського чи нацистського терору.

Закон наділяє самоврядування правом проведення зносу незалежно від належності об'єкта та без погодження з власником землі чи об'єкта.

Демонтаж порівну фінансуватиметься з бюджетів самоврядування та держави, але насамперед - за рахунок пожертвувань, якщо такі будуть.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.