Байден підтримав потенційний продаж винищувачів F-16 Туреччині

Четвер, 30 червня 2022, 16:36

Президент США Джо Байден не проти того, щоб Сполучені Штати продали Туреччині винищувачі F-16.

Про це він заявив у четвер на пресконференції за підсумками саміту НАТО, повідомляє кореспондент "Європейської правди" з Мадрида. 

Коментарі Байдена пролунали після того, як на саміті Туреччина несподівано зняла своє вето зі вступу Фінляндії та Швеції до Альянсу.

Байден зазначив, що на зустрічі з президентом Ердоганом він сказав, що США повинні продати Туреччині винищувачі F-16, при цьому про "послугу за послугу" не йдеться.

"У розмові в грудні, як ви пригадуєте, я сказав, що ми повинні продати їм літаки F-16 і також модернізувати їх. Не в наших інтересах цього не робити. Я сказав їм (Ердогану. - Ред.), що я не змінив свою позицію з грудня", - зауважив Джо Байден.

Він уточнив, що для продажу потрібне схвалення Конгресу, і Байден вважає, що Конгрес його дасть.

У жовтні Туреччина звернулася до Сполучених Штатів з проханням купити 40 винищувачів F-16 виробництва Lockheed Martin і майже 80 комплектів для модернізації існуючих бойових літаків.

Нагадаємо, 28 червня Туреччина погодилася зняти своє вето на вступ Фінляндії і Швеції до НАТО, про що підписали відповідний меморандум із взаємними обіцянками.

Детальніше про це - у статті НАТО йде на кордон до Росії: як з'явилося історичне рішення та чого ще чекати від саміту в Мадриді.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.