Як спростити покарання для Путіна та його посіпак

Аналітика коротко
Понеділок, 6 червня 2022, 12:15

Щодня, за даними Офісу генерального прокурора, агресор вчиняє в Україні 200-300 воєнних злочинів. Тривають розслідування в Міжнародному кримінальному суді, Міжнародному суді ООН, Європейському суді з прав людини…

Утім, у системі міжнародної кримінальної юстиції є також альтернативний механізм. Його назва – універсальна юрисдикція, пише президентка Асоціації правників України Анна Огренчук у статті 12 друзів проти Росії: як універсальна юрисдикція дозволяє карати за злочини в Україні.

За три місяці після 24 лютого вже відкрито понад 15,2 тисячі нових кримінальних проваджень, 96% з яких – саме за порушення законів та звичаїв ведення війни.

Розслідування такої великої кількості воєнних злочинів та притягнення до відповідальності такої кількості злочинців є викликом і для міжнародного правосуддя, і для національної правоохоронної системи та судів. І злочинці розраховують, що до них руки точно не дійдуть.

Універсальна юрисдикція – це ще один ефективний інструмент боротьби з подібною безкарністю.

Його ключова суть: інші країни можуть розслідувати міжнародні злочинів незалежно від того, де вони були вчинені та яке громадянство чи країну проживання мають постраждалі або імовірні злочинці, зважаючи на те, що такі злочини є надзвичайно серйозною загрозою для світової безпеки.

Є й інший, вужчий підхід до застосування універсальної юрисдикції: кримінальне переслідування в іншій країні розпочинається, якщо міжнародний злочин імовірно скоїв громадянин цієї країни; якщо злочин скоєний проти громадянина цієї країни; або якщо ймовірний підозрюваний перебуває на території цієї країни.

Це спрощує покарання злочинців і розвантажує українську систему правосуддя.

Наразі близько 150 країн світу запровадили механізм універсальної юрисдикції, тобто імплементували у національне законодавство норми міжнародного кримінального і гуманітарного права, зокрема Женевські конвенції, для притягнення до відповідальності за найтяжчі злочини.

Квітнева резолюція ПАРЄ теж закликає країни використовувати універсальну юрисдикцію для переслідування ймовірних злочинців у контексті збройної агресії РФ проти України.

Наразі відомо про 12 країн, що розпочали розслідування в рамках універсальної юрисдикції за мотивами злочинів в Україні: Німеччина, Іспанія, Швеція, Франція, Литва, Канада, Польща, Естонія, Латвія і Словаччина, США та Велика Британія.

Рано чи пізно ті, хто не уявляв себе на лаві підсудних, на ній все ж таки опиняться. В іншому разі – залишаться повністю ізольованими від цивілізованого світу до кінця свого життя.

Докладніше - у матеріалі Анни Огренчук 12 друзів проти Росії: як універсальна юрисдикція дозволяє карати за злочини в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: