Греція зробила перший крок до закупівлі 20 винищувачів F-35

П'ятниця, 1 липня 2022, 08:23

Греція направила США офіційний запит на закупівлю 20 винищувачів F-35 виробництва Lockheed Martin.

Про це заявив прем’єр Греції Киріакос Міцотакіс, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Член НАТО Греція витрачає на оборону понад 2% свого валового внутрішнього продукту. Останніми роками вона збільшила свої військові закупівлі, оскільки знову виникла напруженість у відносинах з її сусідом, історичним суперником і союзником по НАТО Туреччиною.

Прем'єр-міністр Кіріакос Міцотакіс заявив, що Греція також розглядає можливість придбання другої групи літаків.

 "Наш намір полягає в тому, щоб придбати ескадрилью F-35 з можливим варіантом для другої. Надсилання листа-запиту (LoR), яке відбулося за останні кілька днів, є частиною цього процесу", — сказав Міцотакіс.

Надсилання запиту є першим кроком у багатоетапному процесі, сказав Міцотакіс, додавши, що уряд очікує, що поставки літаків почнуться в 2027-2028 роках.

"Це тривалий процес, і я кажу це тому, що це означає, що у нас є фінансовий простір, який дозволяє нам зробити таку покупку", — сказав він.

Греція та Туреччина десятиліттями сперечалися через низку питань, починаючи від польотів в Егейському морі та протяжності їхніх континентальних шельфів і морських кордонів до енергетичних ресурсів і етнічно розділеного Кіпру.

Міцотакіс вперше згадав про купівлю літаків F-35 під час травневого візиту до США.

Минулого року Афіни замовили 24 винищувачі Dassault Rafale за 2,5 мільярда євро (2,60 мільярда доларів) і три фрегати військово-морського флоту з опціоном на четвертий у Франції приблизно за 3 мільярди євро.

За даними державного телеканалу ERT, міністерство оборони також хоче продовжити модернізацію 38 винищувачів F-16.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.