ЄСПЛ: Туреччина не виконала рішення суду щодо звільнення бізнесмена-філантропа

Понеділок, 11 липня 2022, 12:58

Європейський суд з прав людини встановив, що Туреччина не виконала своє зобов’язання та не звільнила бізнесмена і філантропа Османа Кавалу, як постановив ЄСПЛ у попередньому рішенні від 2019 року.

Як пише "Європейська правда", відповідний висновок Великої палати суду оприлюднили 11 липня. 

Судді 16 голосами проти одного погодилися, що Туреччина порушила ст. 46 параграф 1 ЄКПЛ щодо виконання рішень. 

Питання передав на розгляд суду Комітет міністрів ради Європи, попросивши встановити, чи Туреччина виконала свої зобов’язання щодо виконання рішення у справі "Кавала проти Туреччини" від 10 грудня 2019 року. 

Суд зазначив, що після рішення національні суди постановили випустити Кавалу під заставу у лютому 2020 року, але майже одразу ж його знов заарештували за новими звинуваченнями у причетності до держперевороту, а в березні додалися звинувачення у шпигунстві.

Судді ЄСПЛ звернули увагу, що нові підозри у шпигунстві були майже ідентичні тим, які суд вже розглядав, коли приймав рішення у справі, та що цей новий етап не грунтувався на якихось нових фактах, які могли би виправдати ці нові підозри. 

Суд відзначив, що Туреччина зробила певні кроки у напрямку виконання рішення 2019 року, проте станом на дату, коли Комітет міністрів передав питання на розгляд, та попри три рішення з вимогою звільнення Кавали та одне виправдальне рішення, той все ще залишався під вартою.

Турецький бізнесмен і філантроп Осман Кавала перебуває у в'язниці з 2017 року за звинуваченням у спробі повалити уряд через його участь в протестах 2013 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.