Спецпризначенці Британії в Афганістані вбивали затриманих і неозброєних людей - розслідування ВВС

Вівторок, 12 липня 2022, 09:59

Бійці британських сил спеціального призначення в Афганістані неодноразово вбивали затриманих і неозброєних чоловіків за підозрілих обставин.

Про це йдеться у розслідуванні BBC, пише "Європейська правда".

Йдеться про членів Спеціальної повітряної служби (Special Air Service, SAS) — головного підрозділу Сил спеціальних операцій британської армії.

Відповідно до розслідування, нещодавно отримані військові звіти свідчать про те, що один підрозділ міг незаконно вбити 54 людини протягом однієї шестимісячної ротації.

BBC повідомляє, що знайшло докази того, що колишній керівник спецзагону не передав докази розслідуванню вбивства.

За даними видання, генерал сер Марк Карлтон-Сміт, колишній керівник спецзагону Британії, був проінформований про ймовірні незаконні вбивства, але не передав докази Королівській військовій поліції навіть після того, як та почала розслідування вбивства всередині SAS.

Генерал Карлтон-Сміт, який очолював армію перед тим, як піти у відставку минулого місяця, відмовився коментувати цю історію.

BBC Panorama повідомляє, що проаналізувала сотні сторінок оперативних облікових записів SAS, у тому числі звіти, що охоплюють більше десятка рейдів "убити чи захопити", здійснених одним підрозділом SAS у провінції Гільменд у 2010/11 роках.

Люди, які служили у цьому підрозділі, розповіли BBC, що вони були свідками того, як оперативники SAS вбивали неозброєних людей під час нічних рейдів.

Вони також розповіли, що бачили, як бійці використовували так звану "підкидну зброю" – автомати АК-47, підкладені на місці події, щоб виправдати вбивство неозброєної людини.

Кілька людей, які служили в спецпідрозділах, сказали, що групи SAS змагалися одна з одною, щоб отримати найбільше вбивств, і що група, яку ретельно досліджує BBC, намагалася досягти більшої кількості загиблих, ніж та, яку вона змінила.

Внутрішні електронні листи показують, що офіцери на найвищому рівні сил спеціального призначення знали про занепокоєння можливими незаконними вбивствами, але не повідомили про підозри військовій поліції, незважаючи на юридичне зобов’язання це зробити.

У Міністерстві оборони заявили, що не можуть коментувати конкретні звинувачення, але відмову від коментарів не слід сприймати як визнання фактичної достовірності звинувачень.

Представник Міністерства оборони заявив, що британські війська "сміливо та професійно служили" в Афганістані та дотримувалися "найвищих стандартів".

Нагадаємо, президент Сполучених Штатів Джо Байден повідомив про своє рішення позбавити Афганістан статусу головного союзника США за межами НАТО.

Як відомо, у серпні 2021 року США завершили виведення сил з Афганістану, а до влади в країні прийшов рух "Талібан".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: