Як вирішити проблему імунітетів РФ для відшкодування збитків Україні

Аналітика коротко
Четвер, 14 липня 2022, 11:00

Останнім тижнем Міністерство юстиції України запропонувало своє бачення механізму відшкодування Україні збитків від війни, розв’язаною РФ. 

Цей механізм буде працювати за моделлю компенсаційної комісії та фонду, які було засновано рішенням Ради безпеки ООН щодо Іраку у зв’язку з його вторгненням до Кувейту в 1990 році.

Але для України такий фонд пропонується створити не в рамках і за рішенням ООН, а на підставі відповідного міжнародного договору, до якого долучаться країни, готові до конфіскації російського майна, що знаходиться на їхній території, та використання його на потреби відшкодування завданої агресією РФ шкоди.

Але ключовим для будь-якого з таких шляхів є питання імунітетів РФ та її майна, якими вона наділена в силу сучасного міжнародного права. 

Про те, як позбавити державу-агресора імунітетів читайте в статті партнерки LCF Law Group, керівниці практики міжнародного арбітражу Юлії Атаманової Запобіжник від агресії: як позбавити РФ імунітету та змусити відшкодовувати збитки.

Імунітет держави не дозволяє порушувати судові процеси проти неї в судах інших держав без її згоди, арештовувати її майно для забезпечення позову, перешкоджає примусовому виконанню проти неї судових рішень та зверненню стягнення на її майно.

В таких умовах існує два можливі шляхи вирішення цієї "проблеми".

Варіант 1. Позбавити державу-агресора імунітетів на рівні національних законів.

Очевидно, що на національному рівні кожна держава може застосовувати власні підходи та особливості застосування імунітетів іноземної держави до РФ та її майна. Такий шлях цілком можливий, і слід визнати вже наявність особливостей у підходах до регулювання імунітетів, наприклад, в США, Італії та Канаді.

Але такий варіант містить значні ризики формування істотних розбіжностей у підходах до регулювання імунітету держави-агресора, до обрання механізмів вилучення та передачі постраждалій країні та її народу майна держави-агресора та багатьох інших питаннях.

Не буде і синхронності у прийнятті національних актів. Усе це може статися на користь РФ для маніпулювання, гри на відмінностях, затягування судових та адміністративних процедур тощо.

Варіант 2. Позбавити державу-агресора імунітетів на рівні нового міжнародного договору, оскільки чинні міжнародні акти не охоплюють вказані випадки.

Реальний і ефективний варіант – розробка і підписання багатостороннього міжнародного договору в новій міжнародній "системі координат".

Це має бути договір лише між тими державами, які засудили військову агресію РФ проти України, зайняли активну позицію з підтримки України, запровадили санкцій до агресора тощо. Ініціювати підготовку такого документа може Україна – самостійно або в складі групи держав-партнерів.

Міжнародний договір має бути комплексним та охопити різні механізми стягнення збитків з держави-агресора, включаючи судовий. 

Тому він має врегулювати такі ключові аспекти: обмеження (позбавлення) імунітету, в тому числі судового, держави-агресора; правову допомогу державами-учасницями у виконанні судових рішень, винесених проти держави-агресора, щодо стягнення завданих нею збитків; порядок застосування економічних санкцій за фактом вчинення певною державою акту агресії та підстави для заморожування її майна; підстави конфіскації майна держави-агресора та її резидентів за певними критеріями, створення компенсаційного фонду, умови та порядок виплат компенсацій постраждалим за рахунок цього майна тощо.

Докладніше - у матеріалі Юлії Атаманової Запобіжник від агресії: як позбавити РФ імунітету та змусити відшкодовувати збитки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: