ЄС вивчає, чи можлива конфіскація активів центробанку РФ на користь України

Четвер, 14 липня 2022, 17:44

Європейський комісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс вважає можливою конфіскацію з подальшим переданням Україні російських активів, які перебувають під санкціями ЄС, у тому числі активів центрального банку Росії.

Про це він сказав у четвер у Гаазі на пресконференції після завершення міжнародної конференції Ukraine Accountability Conference, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство "Інтерфакс-Україна".

"Ми можемо попросити держави-члени покласти конфісковані кошти у спільний фонд, щоб допомогти Україні, щоб віддати гроші українському народові", - сказав Рейндерс.

ЄС у жовтні ухвалить законодавство для конфіскації російських активів – єврокомісар

"Й ми маємо подивитися, чи можна зробити ще більше, і спробувати подивитися, чи можливо конфіскувати активи центрального банку Росії", - додав він.

Єврокомісар нагадав, що вже було ухвалено рішення заморозити активи центрального банку Росії. 

"Це можливо робити досить тривалий період часу. Ідея, звісно, полягає в тому, щоб Росія взяла участь у реконструкції, якщо ні - то буде можливим продовжувати тримати замороженими активи центрального банку Росії. Це набагато більші гроші, ніж активи олігархів. Можливо, ми говоримо про 200-300 млрд у США та Європі", - зазначив єврокомісар.

Рейндерс також повідомив, що на сьогодні вже заморожено активи російських олігархів на суму 13,8 млрд євро. 

ЄС розробляє юридичну основу конфіскації активів РФ на користь України

"Нерухомість іще перебуває в руках олігархів і компаній, але буде можливим просувати далі й організувати законодавчий процес, шлях, щоб конфіскувати такі активи, якщо, звісно, є зв'язок із кримінальними злочинами, корупцією, відмиванням грошей. Ми вже попросили Раду, Європейський парламент розширити список злочинів ЄС, щоб передбачити покарання за уникнення санкцій. Так буде легше організувати конфіскацію", - додав він.

Президент Володимир Зеленський у четвер закликав до створення компенсаційного механізму для жертв російської агресії.

Він сказав, що, на думку України, компенсація збитків може відбуватися за рахунок російських активів і коштів, які розташовані за кордоном Росії в інших юрисдикціях. 

Читайте також: Відплата для РФ: що мають зробити Україна та союзники, щоб запустити механізм репарацій

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: