У Польщі ліквідували центр польсько-російського порозуміння

П'ятниця, 15 липня 2022, 15:32

Президент Польщі Анджей Дуда підписав зміни до закону про Центр польсько-російського діалогу та порозуміння, які перетворили центр на установу, що працюватиме над порозумінням між поляками та різними східноєвропейськими народами.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило "Польське радіо".

Метою закону є перетворення Центру польсько-російського діалогу та порозуміння на Центр діалогу імені Юліуша Мерошевського.

У Росії заблокували польське інформагентство РАР

Цей центр буде ініціювати, підтримувати і здійснювати дії для діалогу та порозуміння у відносинах між поляками та народами Східної Європи, зокрема, українцями, білорусами, грузинами, молдованами та росіянами.

"Внесення змін до закону було продиктовано зміною міжнародної обставини, що сталася внаслідок війни, яку Росія розпочала проти України 24 лютого 2022 року", – йдеться в обґрунтуванні закону.

 У пояснювальній записці вказувалося, що продовження діяльності Центру польсько-російського діалогу та порозуміння "за відсутності подібної інституції, яка б опікувалась українськими чи білоруськими питаннями, сприйматиметься як явний привілей з боку польської держави щодо діалогу з Росією".

"Щобільше, співпраця з аналогічною російською інституцією, створеною для діалогу, не принесла відчутних результатів через вирішальний вплив на її діяльність націоналістичних і радянофільських кіл", - зазначається в обґрунтуванні.

У поправці передбачено, серед іншого, ліквідацію одного з органів Центру, тобто Міжнародної ради Центру польсько-російського діалогу та порозуміння, зміни в обов’язковому знанні іноземних мов директором Центру – замість знання російської введено знання англійської та української або російської мов. 

Закон набирає чинності через 7 днів з дня його опублікування. 

Сейм Польщі підтримав рішення перебудувати напрямок роботи центру у червні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.