Глава МВС Сербії та український депутат заочно посперечались про євроінтеграцію, Росію і усташів

П'ятниця, 15 липня 2022, 19:17

Міністр внутрішніх справ Сербії Александар Вулін відреагував на слова народного депутата України Олексія Гончаренка про те, що українці разом із "братами-хорватами" будуть спостерігати за долею Белграда.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Увечері в четвер Гончаренко у своєму Telegram відреагував на слова сербського президента Александара Вучича, який побачив "ознаки світової війни у тому, як розгортається війна РФ проти України".

"Нам зараз важко, складно, але ми, в кінцевому рахунку, переможемо. А от Сербію разом з її президентом ми точно не забудемо. І потім буде цікаво спостерігати за шестимільйонною Сербією і на її бажання вступити в ЄС. Думаю, ми з братами-хорватами будемо спостерігати і згадувати, згадувати, згадувати. Процесс перевиховання складний і для сербів буде неприємний, але нам він по силам", – написав Гончаренко у Telegram.

Сербські ЗМІ витлумачили слова депутата як "погрози" Сербії: мовляв, Україна спільно з Хорватією "помститься Вучичу". Їх прокоментував глава сербського міністерства внутрішніх справ Александар Вулін.

"Значна частина зла в Україні походить від тих, хто поділяє з хорватами ідеї, які привели їх до Сталінграда. Хорвати так і не пробачили Вучичу, що онук жертви усташів вижив, а тепер ми бачимо, що навіть їхні союзники в українському парламенті не прощають йому того, що він не завдав шкоди Україні, але й не став частиною антиросійської істерії", – цитує Вуліна Novosti.

На думку глави сербського МВС, Вучичу "не можуть пробачити ведення незалежної та просербської політики".

"Сербію на чолі з Вучичем ніхто не перевиховуватиме, особливо послідовники (лідера хорватських усташів Анте) Павелича чи Бандери. Я знаю, як це дратує, що на чолі Сербії є вільний і хоробрий лідер, а всі серби мають одного президента, але я також знаю, що ми, серби, пишаємося Вучичем, навіть тому, що ми самі його обрали. У Сербії президентів обирають на вільних виборах, і на них не кричать на майданах", – додав Вулін.

Своєю чергою Гончаренко відреагував на слова сербського міністра, які поширили російські ЗМІ.

"По-перше, з таким фанатінням від путіна та РФ у Євросоюзі вас (Сербії) справді не буде. І це не тому, що я сказав. Просто в Європі шанують тих, хто розділяє з нею спільні цінності. Сербія цим не поспішає займатись. По-друге, якщо президента не можна перевиховати – він не "сміливий", а "необучаемый", – написав депутат.

Як повідомлялося, більшість молоді в Сербії більш прихильно ставиться до Сходу, аніж до Заходу, і не вважає Росію винною через розв’язану нею повномасштабну війну в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.