Словенія демонтує колючий дріт на кордоні з Хорватією, який зупиняв біженців у 2015 році

П'ятниця, 15 липня 2022, 20:51

Словенія почала демонтувати колючий дріт на кордоні з Хорватією, встановленийчерез міграційну кризу у 2015 році.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє "Балканський оглядач".

Загородження мало посилити контроль за нелегальною міграцією. На той час словенці фіксували 12 тисяч щоденних порушень кордону.

Литва почала встановлювати на кордоні з Білоруссю паркан з колючим дротом

Прогнозується, що із залученням армії вдасться знімати близько 200 метрів огорожі на день. 

"Знятий дріт ми компенсуємо зміною тактики та методології роботи, більшим використанням технічних засобів, відправленням додаткового персоналу на кордони та посиленням міжнародної співпраці", - сказав виконуючий обов'язки генерального директора словенської поліції Боштян Ліндав.

Прем’єр-міністр Словенії Роберт Голоб у червні заявив, що загорожа не виконала свою проголошену ціль стримування спроб перетину кордону.

Словенський прем’єр додав, що іншою причиною прибирання загорожі є гуманітарні міркування: кількість біженців, які прагнуть потрапити до країни, не зменшилась, а колючий дріт може призвести до більшої кількості травмованих.

У 2015-2016 роках понад 500 тисяч мігрантів перетнули кордон Словенії, рухаючись до Італії та Австрії. Тоді країна встановила загорожу на 200-кілометровій ділянці кордону з Хорватією – тобто третині спільної ділянки кордону.

Хоча і Словенія, і Хорватія є членами ЄС, Хорватія не входить до Шенгенської зони, тому рух через її кордони до Євросоюзу може обмежуватися.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.