Усе більше фінів хочуть купувати міцний алкоголь у супермаркетах

П'ятниця, 15 липня 2022, 23:28

Більшість громадян Фінляндії підтримують рішення дозволити продаж алкогольних напоїв міцністю більше 5,5% не лише в спеціалізованих крамницях, а і в загальних магазинах і супермаркетах.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

За даними опитування, здійсненого на замовлення Фінської асоціації торгівлі продуктами (PTY), 59% респондентів хотіли б купувати вино міцністю до 15% не лише в магазинах монопольної мережі Alko.

Зазначається, що в порівнянні з 2012 роком, коли було здійснене останнє подібне опитування, за лібералізацію торгівлі міцними напоями висловлювались 42% фінів. Зараз лише 21% опитаних виступає проти цього.

З 2018 року в продуктових магазинах Фінляндії дозволено продавати пиво з вмістом алкоголю до 5,5%. Наразі 68% фінів вважають, що це крок у правильному напрямку, що на 10% більше, ніж у опитуванні чотирирічної давнини.

Коментуючи результати опитування, виконавчий директор PTY Карі Луото заявив, що його організація готова допомогти уряду здійснити законодавчі реформи "у відповідальний спосіб".

Проте Фінська асоціація запобігання алкозалежності (EHYT) неодноразово заявляла, що алкоголь не є звичайним товаром, а його вживання є однією з головних причин передчасних смертей і захворювань, яким можна запобігти.

За даними Євростату від червня цього року, у Фінляндії найвищі ціни на алкоголь у Європейському Союзі – вони приблизно на 120% вищі, ніж у середньому в ЄС.

Як повідомлялося, у зв’язку із санкційним режимом ЄС Фінляндія в червні заборонила експорт міцного алкоголю до Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.