Про що домовився Байден на Близькому Сході

Аналітика коротко
Понеділок, 18 липня 2022, 13:56

Чи стануть країни Близького Сходу, зокрема Саудівська Аравія, союзниками Заходу у протистоянні РФ?

Дати відповідь на це питання мало велике близькосхідне турне президента США Джо Байдена. Американський президент відвідав Ізраїль, Західний берег ріки Йордан, Саудівську Аравію та взяв участь у роботі саміту Ради співробітництва країн Перської затоки + 3, де провів кілька двосторонніх зустрічей з лідерами Іраку, Єгипту та Об'єднаних Арабських Еміратів.

Про те, чому Байден відвідав Близький Схід читайте в статті кандидата політичних наук, виконавчої директорки YES Світлани Ковальчук Байден в пошуках союзників: що привіз з Близького Сходу президент США.

Головний посил турне американського президента прозвучав у його виступі на конференції Ради співробітництва країн Перської затоки + 3 у Джідді. Цей формат об'єднує Бахрейн, Катар, Кувейт, ОАЕ, Оман, Саудівську Аравію, із долученням до них Єгипту, Іраку та Йорданії.

Джо Байден запевнив їх, що дедалі більше розуміє, "наскільки тісно переплітаються інтереси США з успіхами Близького Сходу".

Президент США виокремив п'ять основних принципів розбудови відносин з країнами Близького Сходу.

По-перше, Сполучені Штати підтримуватимуть і зміцнюватимуть партнерство з країнами, які підтримують заснований на правилах міжнародний порядок. Президент Байден запевнив у готовності США надавати допомогу цим країнам для захисту від зовнішніх загроз.

По-друге, Сполучені Штати не дозволять іноземним або регіональним державам (із очевидним натяком на Іран) поставити під загрозу свободу судноплавства водними шляхами Близького Сходу, включаючи Ормузьку протоку та Баб-ель-Мандаб.

По-третє, Сполучені Штати будуть не просто стримувати загрози регіональної стабільності; а активно працювати над зниженням напруги, деескалацією та припиненням конфліктів, де це можливо.

По-четверте, Сполучені Штати будуватимуть політичні, економічні та безпекові зв’язки із своїми партнерами, поважаючи суверенітет і незалежний вибір кожної країни.

По-п’яте, Сполучені Штати завжди підтримуватимуть права людини та цінності, закріплені в Статуті ООН.

Також президент Байден наголосив на важливості свободи думки і верховенства права. Якщо два роки тому США керувалися виключно прагматизмом, то сьогодні цінності знову стали важливими у зовнішній політиці Вашингтону.

Крім того, президент Байден не обійшов увагою і Україну. Його першою зупинкою був Ізраїль, де він обговорив об'єднання зусиль щодо розширення співробітництва з країнами Близького Сходу, в тому числі з Палестиною, а також надання Ізраїлем зброї Україні.

Цілком ймовірно, що результатом зустрічі стане постачання зброї з Європи, виготовленої за ізраїльськими технологіями.

Але найімовірніше, таке рішення щодо постачання зброї в Украіну не буде офіційно афішуватися.

Куди більшого резонансу мало підписання Єрусалимської декларації, яка передбачає об'єднання зусиль США та Ізраілю у протистоянні ядерним розробкам Ірану.

Ключовим пунктом порядку денного поїздки в регіон є спроби знайти вирішення однієї з головних політичних проблем Байдена у власній країні – захмарних цін на нафту та газ.

Вирішити цю проблему можна у разі збільшення світового видобутку нафти, тобто передусім країнами-членами ОПЕК+. Об'єктивно, є лише два великі виробники, які можуть забезпечити відчутне зростання видобутку нафти – Саудівська Аравія та Об’єднані Арабські Емірати, відносини з якими у США доволі не прості.

Наразі Байдену не вдалося домовитися с саудитами про збільшення видобутку нафти. Вашингтон докладає значних міжнародних зусиль, щоб Європа повністю позбулася будь-якої залежності від російських газу, нафти та інших енергоресурсів, а також для зменшення цін на енергоресурси.

Поїздка Байдена не спричинила негайних обіцянок від Саудівської Аравії про збільшення власного видобутку, експорту чи обмежень на закупівлі з РФ. Проте існують очікування, що на наступному саміті Ради країн Перської затоки у серпні буде прийнято рішення чи пролунають односторонні заяви про збільшення видобутку нафти.

Утім, США привітали те зростання видобутку, яке вже було зроблено Саудівською Аравією та іншими членами ОПЕК+ на цей і наступний місяць.

Докладніше - у матеріалі Світлани Ковальчук Байден в пошуках союзників: що привіз з Близького Сходу президент США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.