ЄС скасував на рік мита на імпорт семи видів фруктів та овочів з Молдови

Понеділок, 18 липня 2022, 15:15

Рада ЄС тимчасово скасувала мита і квоти на імпорт до ЄС семи видів фруктів та овочів з Молдови, щоб підтримати її економіку на тлі наслідків від війни РФ проти України.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на рішення Ради ЄС.

"Ми не можемо не помічати впливу загарбницької війни Росії проти України на Молдову. Після скасування мит на решту сільськогосподарської продукції, яка ще не була повністю лібералізована, Молдова тепер може експортувати щонайменше вдвічі більше цієї продукції до ЄС без мита. Цими винятковими заходами ЄС поглиблює свої торгові відносини з Молдовою та демонструє свою підтримку стабілізації економіки Молдови" - сказав Юзеф Сікела, міністр промисловості та торгівлі Чехії, яка головує в Раді ЄС.

Зокрема, без мит і квот Молдова зможе протягом року вивозити до ЄС томати, часник, виноград, яблука, вишні, сливи та виноградний сік.

Як зазначається, неспровокована та невиправдана загарбницька війна Росії проти України мала руйнівний вплив на Україну, а також на Республіку Молдова. "Це негативно вплинуло на здатність Молдови торгувати з рештою світу, оскільки її експорт значною мірою залежить від української інфраструктури, також вона значною мірою втратила доступ до своїх ринків в Україні, Росії та Білорусі" - зазначають в Раді ЄС.

Тимчасові заходи лібералізації торгівлі перенаправлять цей експорт до ЄС.

Рішення про лібералізацію торгівлі набуде чинності на наступний день після публікації в Офіційному журналі ЄС.

Нагадаємо, 9 червня Єврокомісія запропонувала тимчасово скасувати мита і квоти на імпорт до ЄС семи видів фруктів та овочів з Молдови, щоб підтримати її економіку на тлі наслідків від війни РФ проти України.

Наприкінці травня Рада ЄС затвердила пропозицію Єврокомісії щодо скасування на один рік усіх мит і квот на експорт з України

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.