Поки Україна готується до контрнаступу, Росія почала операцію зі зриву постачання зброї

Аналітика коротко
Середа, 20 липня 2022, 18:28

Експосол України у США (2015-2019 роках) та відомий експерт у питаннях зовнішньої політики Валерій Чалий впевнений, що у Вашингтоні ще не з'явилося тотального розуміння того, що стратегією США повинен бути рух до військової перемоги України та до повної деокупації.

І водночас з'явився новий серйозний виклик: Росія розгорнула інформаційну спецоперацію зі зриву постачання зброї до України.

Повну розмову дивіться на нашому YouTube-каналі або читайте в матеріалі редактора "Європейської правди" Сергія Сидоренка "Почалася скоординована російська спецоперація зі зриву постачання зброї із США".

Валерій Чалий наголошує, що зараз ленд-ліз не працює. Вся допомога, яку США надають Україні, виділяється не за механізмом ленд-лізу.

Сьогодні США - найбільший постачальник важких озброєнь для ЗСУ. З лютого Штати надали зброї на $7 млрд. І вона надходить за різними програмами.v

Україна отримує зброю безплатно, коштом бюджету США, які треба витратити до 1 жовтня, до кінця бюджетного року в США. Інакше гроші "згорять".

Назва "ленд-ліз" сама по собі передбачає, що щось із отриманого треба буде повертати. Але механізму цього повернення ще не існує – для цього потрібна міжурядова угода чи інші документально прописані правила, які Україна та США ще мають узгодити.

В США ставлять питання контролю, бо це ж бюджетні кошти – це суто політичні дискусії.

Бюджети на постачання в України є. Але не завжди є політична готовність з боку США давати те, що необхідно. Без постачання танків, без збільшення кількості БТРів, без серйозного збільшення ракетних систем та важкої артилерії, без штурмових літаків тощо – Україна не зможе контратакувати.

Зараз у США справді почали більше говорити про потребу досягти перемоги України. А перемогти – означає витіснити російських військових, деокупувати території.

Якщо подивитися на заяви не президента, а Білого Дому чи ЦРУ, то позиція звучить не так однозначно. Тому завдання України дотиснути, переконати всіх, хто ще має сумнів, бо вони вже почали змінювати думку на користь України.

Рамштайн-4 має бути зустріччю, після якої нинішнє постачання "для збалансування сил" має змінитися на те, що дає можливість почати деокупацію територій. Для реальних змін буде потрібно 300-400 танків, а не 50.

А от на постачання літаків розраховувати поки нема підстав.

Крім того, потрібне збільшення того, що вже постачають: це гаубиці, це HIMARS і достатньо боєзарядів до них, це, можливо, додаткові MLRS M270, які потужніші за HIMARS.

Все разом може дати якийсь результат.

Україна дала обіцянку: не застосовувати саме новітні типи озброєння, отримані у США, для ударів по території РФ. Але це не означає заборони обстрілу Росії.

Синхронно у західних ЗМІ з'явилося багато матеріалів про те, що Україна, мовляв, може кудись продавати чи віддавати озброєння.

Це – скоординована російська спецоперація. Вона має зрозумілі цілі і викликана втратами РФ на фронті. Коли обстріли ЗСУ почали знищувати склади РФ – амуніцію, боєкомплект, то вони почали працювати, щоби зупинити це.

Підсумовуючи: почалася кампанія, що Україна може віддавати "на сторону" зброю, але ця кампанія не має під собою жодного ґрунту.

Треба профілактично давати США всю інформацію, яка їм потрібна, щоби переконатися, що важка зброя в Україні, що вона на фронті, бо росіяни не припинять тиснути в цьому напрямі, вони будуть намагатися досягти, щоб нам не давали озброєння. Бо зараз це ключове питання, яке визначає на фронті результати не тільки наступних двох місяців, а взагалі переламу у війні з Росією.

Докладніше - в матеріалі редактора "Європейської правди" Сергія Сидоренка "Почалася скоординована російська спецоперація зі зриву постачання зброї із США".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: