У Німеччині представили новий пакет заходів для енергетичної безпеки

Четвер, 21 липня 2022, 16:27

Федеральний уряд Німеччини хоче відреагувати на майбутній дефіцит газу та енергії восени та взимку новими заходами – міністр економіки Роберт Габек анонсував черговий "пакет енергетичної безпеки".

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Spiegel.

Окремим кроком Габек назвав підвищення встановлених рівнів заповнення німецьких газосховищ. До 1 вересня газові сховища мають бути заповнені на 75 відсотків, до 1 листопада – на 95 відсотків. Станом на 1 листопада досі вимагався рівень заповнення лише на 90 відсотків.

Окрім використання кам’яного вугілля, з 1 жовтня знову дозволять використовувати буре вугілля. Зокрема, накопичення додаткового газу можна буде забезпечити вироблянням електроенергії з бурого вугілля. У залізничному транспорті пріоритетними будуть перевезення вугілля та нафти.

У Мінекономіки також повідомили про заплановані законодавчі зміни, які можуть торкнутися приватних споживачів. За даними міністерства, наразі існують договірні зобов’язання щодо підтримки мінімальної температури в орендованих приміщеннях: "Це означає, що якщо орендарі хочуть меншу температуру опалення, то вони порушують свої договори оренди". Міністерство пропонує тимчасово призупинити дію норми, "щоб орендарі, які хочуть економити енергію та вимкнути опалення, також могли це зробити".

У міністерстві також повідомили, що є сенс не опалювати приміщення, в яких ви не проводите час регулярно, наприклад, коридори, великі зали, фойє чи технічні приміщення – якщо не існує відповідних вимог безпеки. Для громадських об’єктів та офісних будівель це має бути регламентовано нормативно.

Використання роботи вдома також має бути розширене за погодженням з роботодавцями та працівниками. "Ситуація залишається напруженою, тому ми знову нарощуємо зусилля. Треба ще зменшувати споживання газу, наповнювати резервуари. Ми повинні разом працювати над цим", - сказав Габек.

Нагадаємо, Європейська комісія запропонувала новий законодавчий інструмент і план скорочення попиту на газ, щоб скоротити використання газу в Європі на 15% до наступної весни.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн вважає реальним сценарієм, що Росія з політичних міркувань може зовсім припинити постачання газу до країн ЄС.

Португалія та Іспанія вже висловилися проти ініціативи.

Читайте також: Головний союзник Путіна: як газове лобі ЄС діє проти України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.