Вибори наступника Джонсона: Трасс збільшила відрив від Сунака

Четвер, 21 липня 2022, 20:22

Міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс збільшила свій відрив від колишнього глави міністерства фінансів Ріші Сунака, який теж претендує на посаду лідера Консервативної партії.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Sky News.

За даними опитування агенції YouGov, здійсненого у вечір середи-ранок четверга, Трасс здобуде 62% голосів консерваторів, тоді як Сунак – 38%, тобто розрив становить 24%. Днем раніше цей показник оцінювався у 20%.

Зазначимо, що у вівторок, коли було опубліковано останнє опитування, штаб колишнього міністра фінансів стверджував, що там "мають певний імпульс і скорочують розрив", але нове опитування це спростовує.

Трасс перемагає Сунака в кожній віковій категорії, серед чоловіків і жінок, а також серед тих, хто підтримав Brexit на референдумі 2016 року. Сунак натомість має перевагу лише серед тих, хто виступив проти виходу Британії з ЄС.

Hasta la vista, baby: Джонсон викликав оплески прощальним виступом у парламенті

Водночас перевага глави Форин-офісу менша, ніж у Бориса Джонсона над Джеремі Гантом під час останніх виборів лідера Консервативної партії у 2019 році: тоді Джонсон переміг, здобувши 66% голосів проти 34%.

Опитування YouGov також показало розкол усередині Консервативної партії: приблизно 18% вважають, що Трасс не можна довіряти, але 40% вважають, що довіряти не можна Сунаку; 42% вважають, що Сунак був би поганим лідером, а щодо Трасс таке сказав 31%.

Британський парламент у четвер пішов на канікули, і за цей час члени Консервативної партії по всій країні голосуватимуть поштою, щоб обрати нового лідера. Результат буде оголошено 5 вересня.

Детальніше про те, хто може стати наступником Джонсона і чи вплине зміна прем'єра на підтримку України, читайте в статті: Після Джонсона: хто стане новим прем'єром Великої Британії.

Дивіться також відео ЄвроПравди: Відставка Бориса Джонсона: наслідки для України. Хто його замінить? Що це змінить?, а також читайте: Борис до жовтня: що змінить для України та чому станеться відставка прем'єра Джонсона.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.