Танення льодовика в Альпах призвело до зміщення кордону між Італією та Швейцарією

Вівторок, 26 липня 2022, 18:05

Через танення льодовика Теодул в Альпійських горах зсунувся кордону між Італією і Швейцарією, внаслідок чого виникла суперечка про місцеперебування італійського гірського будиночка.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AFP.

В Альпах італійсько-швейцарський кордон пролягає по вододілу – тобто межі, де тала вода стікає по обидва боки гори. Там з італійського боку на вершині Теста-Ґріджья ("сіра гора") на висоті 3480 метрів розташований будинок для туристів, побудований у 1984 році.

Льодовики в Альпах зникають із рекордною за 60 років швидкістю 

Але льодовик Теодул, який розташований поблизу, стрімко втрачає масу: з 1973 по 2010 роки його об’єм зменшився удвічі, через що вододіл почав поступово рухатися під будівлю – зсовуючи кордон між Італією та Швейцарією.

У 2018 році країни почали таємні дипломатичні консультації для вирішення проблеми кордону в Альпах і минулоріч дійшли компромісного рішення. Але його не поспішають розкривати, поки у Швейцарії угоду остаточно не затвердять.

"Ми погодились владнати протиріччя. Навіть якщо жодна зі сторін і не вийшла переможцем, принаймні ніхто не програв", – каже Ален Віхт, головний прикордонний службовець швейцарської національної топографічної агенції Swisstopo.

Нагадаємо, минулого року фермер з Бельгії спричинив ажіотаж після ненавмисного перекрою кордону країни з Францією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.