У Болгарії припустили, що США можуть закрити її повітряний простір через проблеми з придбанням F-16

Вівторок, 26 липня 2022, 22:17

За словами виконувача обов’язків міністра оборони Болгарії Драгомира Закова, США можуть взяти на себе охорону повітряного простору країни, якщо буде відкладене постачання нових винищувачів F-16.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на BNR.

"Я не можу взяти на себе зобов'язання щодо конкретного літака, але ми просунулися в переговорах зі США. Ми, звичайно, запитували інші країни, але на найбільш розвиненій стадії в нас переговори зі США", – сказав Заков на засіданні парламентського комітету з питань оборони у вівторок.

Він додав, що у разі, якщо Болгарія не зможе забезпечити експлуатацію своїх винищувачів МіГ-29 до 2025 року, коли очікується постачання американських літаків, США можуть задіяти свої літаки для охорони болгарського повітряного простору.

Нагадаємо, на початку 2019 року між урядами Болгарії та США було підписано чотири угоди про закупівлю восьми F-16 та супутнього обладнання, послуг та озброєння. У квітні Сполучені Штати схвалили продаж Болгарії ще восьми винищувачів F-16.

Пізніше стало відомо, що перші винищувачі за контрактами надійдуть Болгарії не у 2023-му, а у 2025 році. А через вичерпаний ресурс МіГ-29 і неможливість обслуговування їх у Росії через війну в Україні авіація може залишитися без можливостей захищати повітряний простір.

Водночас виникли проблеми й із останньою домовленістю про придбання восьми американських винищувачів: вартість контракту – 1,32 мільярда доларів з можливістю відстрочки на вісім-дев’ять років, але через політичну кризу в Болгарії він так і не був схвалений парламентом.

Драгомир Заков висловив сподівання, що в четвер парламент Болгарії схвалить проєкт інвестиційної вартості, бо в іншому випадку він піде на літні канікули й часу для цього буде менше – адже дедлайн настає 1 листопада.

Як повідомлялося, міністр оборони Словаччини Ярослав Надь заявив, що країна розгляне можливість передачі Україні одинадцяти винищувачів МіГ-29 після того, як словацькі повітряні сили перестануть їх експлуатувати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: