Глава МЗС Словенії назвала кращим сценарієм мир, а не перемогу України

П'ятниця, 29 липня 2022, 14:52

Глава МЗС Словенії Таня Файон назвала переговори, а не перемогу України найкращим сценарієм завершення війни.

Про це вона сказала в інтерв’ю "Європейській правді".

Файон відповідала на питання про те, як, на її думку, має завершитись російське вторгнення - війна повинна зупинитися чи Україна має перемогти.

Дипломатка відзначила, що "чула позицію, що Україна має перемогти", але не стала висловлювати підтримку цьому сценарію.

Натомість вона сказала, що "війна повинна зупинитися" і як приклад, яким способом це мало б відбутись, навела "зернові домовленості".

"Я хотіла би бачити щось таке, як зараз, з угодою про початок експорту зерна. Можливо, це симоволічна угода, може це крок… Ми сподіваємося, що перші судна підуть. Бо цей експорт справді важливий не тільки для України, а й для подолання продовольчої кризи у світі", - заявила вона.

Вона зауважила, що досягнення цієї "угоди" показало, що переговори з Росією можливі. "Я не кажу – зараз. Щодо термінів має вирішувати українська сторона – коли час сідати за стіл і починати переговори", - уточнила Файон свою позицію.

Водночас, міністерка підкреслила, що доти, доки Україні буде потрібне військове обладнання, і доки у неї буде бажання продовжувати війну, повинна зберігатися підтримка об’єднаної Європи.

Під час візиту до Києва Файон також заявила, що Словенія найближчими днями почне обговорювати черговий пакет безпекової допомоги для України.

Дивіться повне інтерв’ю: 6 років на переговори з ЄС. Підштовхування до угоди з РФ. Інтерв’ю МЗС Словенії про війну та мир


Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.