Російський посол похвалив дружину президента Ірландії, яка закликала Україну до переговорів з РФ

П'ятниця, 29 липня 2022, 22:37

В Ірландії виник скандал через лист дружини президента Ірландії Сабіни Гіґґінс, яка закликала Україну "погодитися на припинення вогню і проведення переговорів" з Росією.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

Лист Сабіни Гіґґінс до редакції The Irish Times з’явився ще 27 липня, але був підписаний лише її іменем і поштовим індексом, тож не привернув великої уваги.

У ньому дружина президента Ірландії висловила обурення редакційною статтею видання, яка, на її думку, "не заохочувала до будь-яких переговорів до припинення вогню, які можуть призвести до мирного врегулювання між росіянами, українськими силами і сепаратистами".

Гіґґінс стверджує, що українські військові щодня втрачають до тисячі вбитими, пораненими й зниклими безвісти. На її думку, далі може бути або продовження війни з численними жертвами й руйнуваннями, або "вимога, щоб війні було покладено край".

У п’ятницю The Irish Times опублікувала інтерв’ю з послом Росії в Ірландії Юрієм Філатовим, який висловив підтримку дружині ірландського президента, заявивши, що її позиція повністю відповідає російській.

"Згідно з обставинами, (лист) пропонує зробити все, щоб покласти край ворожим діям якнайшвидше. Не хотів би втручатися у внутрішні справи, але ця точка зору має сенс. Вона проти війни. Ми всі проти війни", – стверджує Філатов.

Офіційно офіс президента Ірландії відмовився від коментарів, але неофіційно представники ірландського уряду в коментарі Politico висловлюють розчарування тим, що традиційно прихильний до лівих Гіґґінс через своє скептичне ставлення до НАТО підточує підтримку Дубліном України.

"Її (Сабіни Гіґґінс) лист обставляє все так, наче українці ось-ось вторгнуться в Москву. Це до обурення наївно саме по собі й повністю недоречно, враховуючи її статус", – поділився не під запис один з працівників уряду Ірландії.

Водночас, згідно з конституцією Ірландії, президент є незалежним від інших гілок влади, тому ані уряд, ані парламент не можуть ухвалити санкцій щодо нього. Крім того, рейтинг підтримки Гіґґінса вищий, ніж у будь-якого іншого ірландського політика.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: