Молдова найняла двох міжнародних аудиторів вивчити борг перед "Газпромом"

П'ятниця, 12 серпня 2022, 11:59

Дві аудиторські компанії з Норвегії та Великої Британії проведуть аудит давньої заборгованості компанії "Молдовагаз" перед "Газпромом". 

Про це повідомило видання NewsMaker, пише "Європейська правда".

11 серпня в агентстві публічної власності країни розповіли, що незалежний аудит проведуть аудиторські компанії - норвезька Wikborg Rein Advokatfirma AS та британська Forensic Risk Alliance & Co. 

Агентство публічної власності країни повідомило про підписання договорів із компаніями без проведення тендеру. Аудит планується закінчити до 30 січня 2023 року.

Контракт із компаніями уклали за підсумком прямих переговорів. 

У жовтні минулого року в "Газпромі" заявили, що у "Молдовагазу", дочки "Газпрому", накопичився історичний борг - $709 млн. При цьому сам борг - $433 млн, решта - пеня за прострочення платежів. 

Молдовська влада заявила, що визнає борг, лише якщо його підтвердить незалежний аудит. 

Очікувалося, що "Молдовагаз" та "Газпром" підпишуть договір про врегулювання історичної заборгованості до 1 травня, після проведення незалежного аудиту. 

Однак влада Молдови заявила, що через війну в Україні незалежний аудит провести не вдасться, оскільки великі аудиторські компанії не захотіли брати участь у конкурсі, щоб не надсилати своїх співробітників до Молдови.

Влада Молдови та  "Молдовагаз" попросили у "Газпрому" відстрочку аудиту та підписання угоди про врегулювання заборгованості. 

Кишинів та Москва домовились про аудит заборгованості у жовтні минулого року, коли у Молдові діяв режим надзвичайного стану через недостатні обсяги поставок газу від "Газпрому".

Читайте детальніше: Зрада чи перемога над "Газпромом"? Що заховане у газовій угоді Молдови та РФ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.