Естонія запропонує Єврокомісії запровадити восьмий пакет санкцій проти РФ

П'ятниця, 19 серпня 2022, 14:49

Естонія зробить офіційну пропозицію Європейської комісії щодо запровадження восьмого пакету санкцій проти Росії.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал ERR.

Естонія хоче, щоб восьмий пакет санкцій включав розширені санкції проти Росії в економічному, енергетичному та торговому секторах, а також щоб під обмеження потрапили додаткові фізичні особи та організації.

Естонія також хотіла б, що санкції широко поширилися і на поїздки громадян Росії до Європи.

Міністр закордонних справ Урмас Рейнсалу наголосив, що Таллінн домагатиметься політичного консенсусу у всьому шенгенському візовому просторі, щоб запровадити додаткові санкції проти російських громадян, як це 18 серпня зробила сама Естонія.

"Як міністр закордонних справ, я закликаю уряди інших європейських країн запровадити додаткові внутрішні санкції, щоб зупинити поїздки громадян держави-агресора Росії до Європи, та спільно працювати над закриттям шенгенської візової зони для російських громадян", - наголосив він.

З початку широкомасштабної війни Росії проти України Естонія та Європейський Союз запровадили різні санкції проти Росії. На сьогоднішній день запроваджено вже сім пакетів санкцій, мета яких – повністю паралізувати російську економіку та унеможливити фінансування війни.

Нагадаємо, 21 липня країни Європейського Союзу погодили новий пакет обмежувальних заходів проти Росії.

Санкції передбачають заборону на купівлю, імпорт, прямий чи опосередкований трансфер золота з РФ, у тому числі через треті країни. Заборона поширилася у тому числі на ювелірні вироби, хоча спершу вважалося, що обмеження будуть частковими.

Розширюють перелік товарів подвійного призначення, які можуть використовуватися для військово-промислового комплексу і на які поширюються експортні обмеження. Крім того, нові заходи розширюють вже існуючу заборону доступу до портів на шлюзи, щоб унеможливити обхід санкцій.

Розширюються обмеження на прийом депозитів - під них підпадають депозити фізичних та юридичних осіб з третіх країн, у яких контрольний пакет акції належить громадянам або резидентам РФ. Прийом депозитів для незабороненої транскордонної торгівлі потребуватиме попереднього погодження відповідних національних органів. 

Також внесли роз'яснення щодо деяких раніше запроваджених санкцій, а до санкційного переліку додали 57 осіб і структур з Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.