Болгарський торговець зброєю переконаний, що за вибухом на його складі стоїть Росія

Вівторок, 2 серпня 2022, 14:17

Болгарський торговець зброєю, який пережив ймовірне отруєння "Новічком"у 2015 році, сказав, що він "на 100% впевнений", що за вибухом і подальшою пожежею на одному з його складів у країні в неділю стоять російські оперативники.

Про це, як пише "Європейська правда", він сказав у телефонному інтерв’ю The Guardian.

"Це не може бути нещасним випадком, у будівлі не було нічого, що могло б вибухнути без стороннього втручання", — сказав Еміліан Гебрев у телефонному інтерв’ю.

Вибух стався на складі поблизу болгарського міста Карнобат рано вранці в неділю.

Це вже вп’яте за останні роки вибухи на об’єктах, що належать Emco, збройовій компанії Гебрева. Болгарська прокуратура пов'язує попередні напади з російськими оперативниками.

Гебрев впав у кому в 2015 році, і західна влада та спецслужби вважають, що його отруїли нервово-паралітичною речовиною "Новічок" офіцери російської військової розвідки ГРУ. Він сказав, що пожежа минулих вихідних, ймовірно, також була їхньою справою.

Гебрев розмовляв зі своїм директором служби безпеки, який повідомив, що за кілька хвилин до вибуху на складі спрацювала система сигналізації, що свідчить про вторгнення. Охоронці на місці події готувалися провести перевірку, коли почули сильний вибух. Ніхто не постраждав.

Він сказав, що повинні бути записи з камер відеоспостереження, які б показали зловмисників, але досі поліція та слідчі не змогли увійти в приміщення через можливість нових вибухів.

За словами Гебрева, на складі були боєприпаси, призначені для африканських країн, які були замовлені кілька років тому, але покупці не здійснили оплату. Він відмовився уточнити види зброї та її вартість.

Очевидне переслідування Гебрева з боку ГРУ змусило багатьох повірити, що він повинен бути залучений до поставок зброї в Україну. Минулого року він повідомив New York Times в електронному листі, що його компанії брали участь у постачанні зброї в Україну, що він раніше заперечував.

Тепер він знову наполягає, що не мав жодних справ з Україною з моменту підписання Мінських угод наприкінці 2014 року. Він сказав, що не забезпечував жодних поставок зброї в країну з моменту повномасштабного вторгнення Росії в лютому цього року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.