Прем’єри Чехії та Словаччини в річницю Празької весни: ми не хочемо, щоб Росія була нашим сусідом

відео
Неділя, 21 серпня 2022, 15:23

Прем’єр-міністри Чехії та Словаччини – Петр Фіала та Едуард Геґер – у неділю виклали спільне відеозвернення з нагоди Празької весни 1968 року, закликавши продовжувати підтримку України на тлі російської агресії.

Про це повідомляє "Європейська правда".

У зверненні Фіала нагадав, що 21 серпня 1968 року – тобто 54 роки тому – Чехословаччина була окупована військами Варшавського договору.

"Для громадян Чехословаччини то був день зради й змарнованих надій, які тодішні свідки ніколи не зможуть стерти зі своєї пам’яті", – додав Геґер.

Далі прем’єри Чехії та Словаччини зазначили, що попри те, що вже майже 30 років їхні країни живуть окремо, "нас єднає спільна історія".

"Одразу після початку російської агресії стало очевидно, що ми не повинні сидіти склавши руки й спостерігати за ситуацією в Україні, а навпаки – активно допомагати", – наголосив Петр Фіала.

"Наша активна підтримка ще більш важлива, оскільки жахи війни й страждання цивільних відбуваються буквально по сусідству з нами", – додав Едуард Геґер.

Саме тому, на думку глав урядів Чехії та Словаччини, вони повинні активно підтримувати Україну в її опорі російським окупантам.

"Підтримуючи Україну, ми також підтримуємо власну безпеку. Ми не хочемо, щоб Росія була нашим сусідом", – сказав Геґер. "Не забуваймо історію, а вчімось із неї, щоб вона ніколи знову не повторилася", – додав Фіала.

У 1968 році тодішнє керівництво радянської Чехословаччини розпочало низку ліберальних реформ, які дістали назву Празької весни. СРСР відреагував введенням військ і придушенням демократичних протестів.

У результаті загинули понад 70 протестувальників, а кілька сотень тисяч жителів Чехословаччини емігрували.

Як повідомлялося, громадяни Чехії переказують на допомогу Україні суми у 1968 крон, нагадуючи таким чином про вторгнення радянських військ у Чехословаччину в 1968 році.

Читайте також: Власний досвід окупації: чому чехи масово підтримують українців у часи війни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.