Польща вимагає припинити видачу віз росіянам на рівні ЄС

Понеділок, 22 серпня 2022, 13:04

Польща вимагає припинити видавати громадянам Росії шенгенські візи на рівні Європейського Союзу.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ Шимон Шинковський вель Сенк в ефірі Польського радіо, пише "Європейська правда".

"Ми вимагаємо, щоб таку обмежувальну політику припинення видачі туристичних віз було запроваджено на рівні ЄС, бо лише тоді вона матиме остаточний ефект", - сказав.

Він пояснив, що тепер громадянин Росії, який не одержує візу у Польщі, може оформити її в іншій країні.

На запитання щодо позиції польської опозиції у цьому питанні заступник міністра зазначив, що, за даними опитувань, 85% громадян Росії підтримують Путіна.

"Йдеться про значну, якщо не сказати колективну підтримку цієї агресивної політики щодо України. Ми говоримо не про колективну відповідальність, а про правомірне позбавлення особливих привілеїв. Такі привілеї були надані у 1990-х роках угодою між ЄС та Росією", - сказав він, додавши, що ця угода має бути розірвана.

Водночас він зазначив, що сама Польща вже кілька місяців не видає росіянам туристичні візи.

"Ми обмежили видачу віз лише гуманітарними ситуаціями, там, де є карти поляка, де є члени сімей. Це вузька група. Ми обмежили видачу віз приблизно на 80%", - сказав Шинковський.

Як повідомлялося, міністри закордонних справ Євросоюзу на зустрічі 31 серпня обговорять візові обмеження для росіян на тлі війни в Україні. 

Вже низка країн Європи, які найактивніше підтримують цю ініціативу, призупинили видачу шенгенських віз громадянам РФ (Естонія, Латвія, Литва, Чехія), Фінляндія планує на 90% зменшити кількість віз, які видаються.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц висловився проти загальної заборони видачі віз росіянам, щоб не ускладнювати життя опонентам Кремля, які втікають з Росії.

Читайте також: Європа без росіян: як переконати держави ЄС закрити кордон для громадян РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: