В Іспанії остаточно ухвалили закон, що кваліфікує секс без явної згоди як зґвалтування

Четвер, 25 серпня 2022, 20:38

Конгрес Іспанії ухвалив закон, відомий під назвою "лише ‘так’ означає ‘так’", за яким секс без явної згоди вважатиметься зґвалтуванням.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє The Guardian.

Закон був прийнятий 205 голосами "за", 141 "проти" і 3 утрималися. Депутати від консервативної Народної партії та ультраправого Vox проголосували проти.

"Це день перемоги після багатьох років боротьби", — сказала Ірен Монтеро, міністр рівності. "Відтепер жодній жінці не доведеться доводити, що застосовувалося насильство чи залякування, щоб це було визнано" - додала вона.

Новий закон усуває різницю між сексуальним насильством і сексуальною агресією (зґвалтуванням), чітко вказуючи, що згода є вирішальним фактором. Пасивність і мовчання вже не можна трактувати як згоду.

Закон говорить: "Згода може вважатися згодою лише тоді, коли вона була вільно виражена через дії, які, відповідно до обставин, чітко виражають бажання особи".

Іспанський сенат схвалив проєкт раніше цього року, але він був відкладений через поправку до формулювання закону, внесену консервативною каталонською націоналістичною партією Junts per Catalunya, яку підтримує Народна партія.

Новий закон був розроблений після групового зґвалтування 18-річної дівчини п’ятьма чоловіками в іспанському місті Памплона. Обурення громадськості викликало те, що поліція у звіті про подію написала про "пасивний або нейтральний" вираз обличчя жертви.

У 2018 році суд визнав чоловіків винними в сексуальному насильстві й призначив по 9 років ув’язнення кожному, але звільнив їх від відповідальності за зґвалтування, оскільки постраждалу не примушували до сексу.

Пізніше Верховний суд Іспанії переглянув вирок, визнав чоловіків винними у зґвалтуванні й і збільшив терміни ув’язнення до 15 років.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: