Норвезький терорист Брейвік знову подав до суду: хоче, щоб його більше не тримали в ізоляції

П'ятниця, 26 серпня 2022, 15:28

Норвезький терорист Андерс Брейвік, засуджений за масовий теракт 2011 року, подав черговий позов до суду з вимогою перевести його з одиночної камери, мотивуючи це порушенням його прав.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на норвезьке видання Aftenposten.

За словами адвоката Брейвіка Ойстейна Сторрвіка, його підзахисний вважає, що утримання в одиночній камері є "нелюдським ставленням" і "порушує права людини", зокрема статтю 3 Європейської конвенції про права людини.

Також засуджений терорист укотре наполягає, що має право на спілкування з іншими людьми, передбачене статтею 8 згаданої Конвенції ("право на особисте і сімейне життя").

Відповідачем у справі є міністерство юстиції Норвегії, у віданні якого перебувають пенітенціарні заклади. Там заявили, що "взяли до відома" повідомлення про позов Брейвіка.

Нагадаємо, у 2011 році Андерс Брейвік підірвав автомобіль з вибухівкою біля кабінету прем’єр-міністра в Осло, вбивши вісім людей, після чого поїхав до острова Утойя і застрелив 69 людей у молодіжному таборі Лейбористської партії.

У 2012 році чоловіка визнали винним у тероризмі й призначили максимальний термін покарання у Норвегії - 21 рік, який можна продовжити на невизначений термін. Однак він має право вимагати умовно-дострокового звільнення після перших 10 років свого терміну.

Брейвік має право подати заяву про звільнення через рік після кожної відмови. Востаннє, у лютому 2022 року, норвезький суд відхилив клопотання терориста про дострокове звільнення.

У 2016 році Брейвік успішно подав до суду на уряд Норвегії за порушення прав людини, скаржачись на його ізоляцію від інших ув’язнених, часті обшуки з роздяганням і те, що на початку його ув’язнення його часто одягали в наручники.

Він також скаржився на якість тюремної їжі, те, що йому доводиться їсти пластиковим посудом і що він не може спілкуватися з іншими.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: