ЄС планує екстрене втручання, щоб зупинити різке зростання цін на електроенергію

Понеділок, 29 серпня 2022, 18:02

Європейський Союз планує вжити термінових заходів, щоб спробувати стримати зростання цін на електроенергію, і готує пропозиції щодо реформування ринку електроенергії.

Про це заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн у своєму виступі на Стратегічному саміті у Бледі у Словенії, пише "Європейська правда" з посиланням на Bloomberg.

"Стрімке зростання цін на електроенергію в даний час оголює з різних причин обмеження нашої нинішньої структури ринку електроенергії", - заявила фон дер Ляйєн.

"Він був розроблений за зовсім інших обставин та зовсім інших цілей. Ось чому ми зараз працюємо над екстреним втручанням та структурною реформою ринку електроенергії", - додала вона.

Безпрецедентний стрибок цін на електроенергію, які за останній рік зросли майже в 10 разів, спричинив інфляцію та різко збільшив економічне навантаження на підприємства та домогосподарства, що відновлюються після пандемії.

Дедалі більше держав-членів закликають до встановлення стелі цін, і Чехія, яка головує в ЄС, скликає позачергову нараду міністрів енергетики 9 вересня.

Точний план втручання ЄС все ще розробляється і дипломати заявили, що Комісія може запропонувати докладний план вже цього тижня.

Раніше міністр енергетики Бельгії попередила, що на країни ЄС чекають від 5 до 10 "жахливих зим", якщо не буде вжито дій для зниження цін на природний газ.

Як повідомлялося, Франція заповнила свої газові сховища на понад 90% та має гарні шанси виконати урядову ціль щодо 100% заповненості до листопада. А Німеччина, за останніми даними, заповнила свої сховища більш ніж на 80%.

Водночас, газосховище у Латвії, де зберігаються запаси трьох країн Балтії та Фінляндії, заповнено лише на 55%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: