МЗС Словаччини викликає російського посла через участь в "антифашистській" акції партії експрем'єра

Понеділок, 29 серпня 2022, 20:55

Міністерство закордонних справ Словаччини у вівторок викличе російського посла Іґоря Братчікова у зв’язку з участю в політичному заході партії Smer-SD колишнього словацького прем’єра Роберта Фіцо.

Як повідомляє "Європейська правда", про це у понеділок у Facebook написав глава словацького МЗС Іван Корчок.

"Я засуджую рішення партії Smer-SD, яка сьогодні запросила посла Російської Федерації на свій політичний захід під прикриттям святкування Словацького національного повстання і аплодувала його виступу", – написав він.

На думку глави МЗС Словаччини, "неприпустимо, що члени Smer-SD як один стояли перед представником держави, що веде жорстоку війну проти нашого сусіда, й топталися на монументові тих, хто віддав своє життя за свободу і боролися на правильному боці повстання".

"Smer тепер остаточно й офіційно, і не лише на словах, стоїть на боці агресора й підтримує його у війні проти України", – додав Корчок.

У Словаччині нагородили український народ за участь у повстанні 1944 року і стійкість у війні з РФ

Дії російського дипломата Братчікова, який узяв участь у заході Smer, глава словацького МЗС назвав "такими, що цілковито суперечать основним принципам невтручання іноземного дипломата у внутрішні справи".

Російське посольство у Словаччині підтвердило, що Братчіков на запрошення Smer узяв участь у "церемонії покладання вінків до пам'ятника героям Словацького національного повстання в місті Зволен, який у серпні-вересні 1944 року був одним із центрів збройної боротьби словацького народу проти фашистських загарбників".

Коментуючи звинувачення щодо "втручання у внутрішні справи", посольство заявило, що їх у 2022 році вперше не запросили на традиційні урочистості в місті Банска Бистриця, пояснивши це небажаною присутністю представників РФ.

"Щодо ситуації в Україні – констатуємо, що наша оцінка того, що відбувається в цій країні, діаметрально протилежна тій, якої дотримується нинішній уряд Словацької Республіки", – додали в посольстві РФ.

Читайте також: Розворот від РФ: як Словаччина стала одним із головних союзників Києва.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: