Боррель розповів про роботу над створенням місії ЄС для навчання українських військових

Вівторок, 30 серпня 2022, 16:39

Країни-члени ЄС погодились запустити роботу з визначення параметрів  для створення навчальної місії Євросоюзу для українських військових.

Про це заявив високий представник ЄС питань зовнішньої політики і безпеки Жозеп Боррель у вівторок після засідання міністрів оборони країн ЄС, пише "Європейська правда".

"Є багато тренувальних ініціатив у розробці, але потреба величезна. Ми повинні гарантувати узгодженість цих зусиль. І я можу сказати, що усі держави-члени чітко погодились щодо запуску необхідної роботи, щоб визначити параметри місії ЄС з військової підтримки України", - заявив Боррель.

Він уточнив, що офіційно рішення про запуск місії не було ухвалене міністрами на засіданні у вівторок, оскільки ця зустріч була неформальною. Однак, за його словами, рішення про початок підготовчої роботи для створення місії є.

"Підготовча робота включає контакти з українцями з одного боку і визначення юридичних та операційних параметрів з іншого боку, щоб визначити концепцію кризового менеджементу, що може призвести до рішення. Але очевидно ясно, що ми маємо бути швидкими і амбітними", - сказав Жозеп Боррель.

У обговоренні взяв участь і міністр оборони України Олексій Резніков.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Європейський Союз пропонує у межах своєї місії з тренування українських військовослужбовців у сусідніх країнах здійснювати підготовку снайперів, фахівців із розмінування та офіцерського складу.

Нагадаємо, програму підготовки українських військових на британській території Володимиру Зеленському запропонував прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон під час червневого візиту до Києва. Тоді британський прем’єр уточнив, що військові Сполученого Королівства можуть забезпечити підготовку до 10 тисяч українських військовослужбовців кожні 120 днів.

Про участь у підготовці українських військових оголосили також Фінляндія, Швеція, Канада, Данія, Норвегія, Нідерланди та Нова Зеландія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: