"Смертельна небезпека": біля Монблану закрили притулки через каменепади, спричинені посухою

П'ятниця, 5 серпня 2022, 19:49

Місцева влада у французьких Альпах вирішила закрити два популярні гірські притулки, які використовували альпіністи на Монблані, через потенційно смертельні каменепади, спричинені посухою.

Про це повідомляє RFI, пише "Європейська правда".

У рік посухи та аномальної спеки, каменепади та глибокі тріщини зробили доступ до найвищої гори Західної Європи ще більш важким та небезпечним.

Екстремальна спека у Франції: жителів Паризького регіону закликали економити воду

Місцева влада комуни Сен-Жерве біля Монблану заявила, що альпіністам загрожує смертельна небезпека через те, що каміння та уламки через суху погоду падають з висоти.

"Протягом усього дня ми все ще бачимо альпіністів, що піднімаються гірським хребтом, весь час, начебто це був Діснейленд або парк Астерікс", - сказав глава Сен-Жерве Жан-Марк Пейєкс, маючи на увазі два популярні тематичні парки недалеко від Парижа.

З минулого місяця туристам радили триматися подалі через небезпеку, але "їм просто наплювати", сказав він агентству AFP.

Закриття двох гірських притулків - Гутер зі 120 місцями для ночівлі та Тет-Рус з 74, а також базового табору, що вміщає до 50 осіб,  мало "чітко показати, що доступного житла немає", додав він.

За його словами, влада протягом кількох тижнів попереджала, що падіння каміння становить небезпеку, додавши, що перетин гірського коридору Гутер становить "смертельну небезпеку".

Проте 79 людей залишалися у притулку Гутер у четвер увечері, сказав він.

Висота гори Монблан зменшилася майже на 1 метр

За словами Пейєкса, притулки будуть закриті доти, доки не повернуться нормальні погодні умови, ймовірно, це станеться не раніше від початку вересня.

Пейєкс попередив у середу, що Сен-Жерве вимагатиме депозит у розмірі 15 000 євро від кожного туриста, заявивши, що ця сума є середньою вартістю рятувальної операції та похорону.

Однак йому повідомили, що французьке законодавство не дає підстав для такого кроку.

Як повідомлялося, льодовики в Альпах цього року можуть втратити найбільшу масу за приблизно 60 років від початку ведення спостережень за ними.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.